LIDER BIZNESU 10/2022

26 GARDEN BIZNES WYSOKI POTENCJAŁ I PLONOWANIE Aurelia Domina www.plantico.pl Kluczową pozycję w sprzedaży firmy PlantiCo stano - wią nasiona warzyw. Bestsellerami w tym segmencie są z pewnością nasze ogórki zarówno te z tradycjami jak Śremski F1, Soplica F1, Polan F1, jak i nowe od - miany. W czołówce sprzedażowej znajdują się również nasiona buraka ćwikłowego Opolski, Rywal i Nochow - ski, bobu Bizon, Bartek i Bachus, marchwie, pietruszki i cebule oraz warzywa do uprawy balkonowej – seria „Mini Ogród”. W nadchodzącym sezonie w ofercie PlantiCo znaj - dziemy kilka nowości: ogórek BrilantF1, Liberty F1, Arko F1 i Remiz F1, burak ćwikłowy Mars F1 i Betako F1, paprykę ostrą Fiver F1, pomidor Malinowy Bos - man, fasolę szparagową w opakowaniu mix – zieloną i żółtostrąkową. Każdego roku staramy się również poszerzać serię nasion na kiełki – w tym roku nowo - ścią będzie soczewica. Kierunki hodowli odmian PlantiCo, prócz preferowa - nych na rynku cech jakościowych, wysokiego poten - cjału plonotwórczego i odporności na choroby, zwró - cone są również na przystosowanie do warunków klimatycznych – zwłaszcza tolerancji na suszę, która coraz częściej nam doskwiera. Wśród odmian, które mają dobrze rozwinięty system korzeniowy i najlepiej znoszą kaprysy naszego klimatu, są m.in. cebula Ławi - ca, fasola Arkana i bób Bizon. Wśród kwiatów godna polecenia jest mieszanka kwia - tów z serii Krakowski Skwer na tereny suche. MUSZTARDOWIEC – CZERWONY, ALE KAPTUREK – MALINOWY Mirosław Łakomy www.torseed.pl Mamy w swojej ofercie gatunki, które od wielu lat są bardzo popularne,ale wostatnim czasie zauważyliśmy duże zainteresowanie naszymi pomidorami koktajlo - wymi, jak Malinowy Kapturek czy Cytrynek Groniasty. Są to odmiany łatwe w uprawie, ale również bardzo smaczne. Ciekawą pozycją jest też pomidor odmiany Tolek o dużych i mięsistych owocach, którego moż - na obierać bez oparzania. Warto również wspomnieć o „Śnieżnej kuli”, białym buraku ćwikłowym, który dla wielu działkowców jest nadal wielkim odkryciem. Na ten sezon proponujemy naszym klientom dwie no - wości. Musztardowca czerwonego o krótkim okresie wegetacji i liściach o smaku chrzanowo-musztardo - wym. Drugą nowością jest Szpinak Malabarski, które - go liście możemy spożywać na surowo i po ugotowa - niu. Jest to szpinak pnący, który osiąga wysokość do 4 metrów. Jest wiele gatunków odpornych na okresowe nie - dobory wody lub inne niekorzystne warunki, które można polecić. Staramy się jednak przybliżyć klien - tom mniej znane propozycje, jak choćby wspomniany Musztardowiec i Mizuny (czerwona i zielona), które są odporne na przymrozki nawet do -5°C. Kolejną propozycją może być ogórek Ibis, tolerujący niskie temperatury w okresie wschodów i w początkowym okresie wzrostu.Wysoką tolerancją na chłody podczas wschodów charakteryzuje się również nasza odmiana fasoli szparagowej, zielonostrąkowej Jagusia. wymagania pokarmowe, jednak w zmianowaniu nie powinna być uprawiana w tym samym miejscu nie częściej niż co 3 lata, aby zapobiec nagromadzeniu się patogenów glebowych. Z racji tego, że płytko się korzeni, warto wcześniej wzboga - cić glebę o dodatkowe składniki odżywcze. Uprawa z siewu rzadko jest praktykowana. Nasiona potrzebują być zapra - wione przed chorobami grzybowymi. Ze względu na długi okres wegetacji wysiewa się je dość wcześnie – w drugiej połowie marca. Siać należy w rozstawie co 25 cm na głęboko - ści 2 cm, a po wzejściu robimy przerywkę i zostawiamy siewki co około 6 cm. Cebula uprawiana z siewu cechuje się najdłuższym okresem przechowywania. Kupno rozsady jest dużo prostsze, choć można się pokusić o wyhodowanie jej w tunelu foliowym, inspekcie lub szklarni. Wysiewa się nasiona na głębokość 1 cm w rozstawie 5-10 cm, zwykle w marcu. W miarę rozwoju siewki należy przerywać, a wysadza się je do gruntu, gdy wytworzą 3-4 liście właściwe, wcześniej hartując je. Uprawa z rozsady przyspiesza zbiór o około 2 tygodnie, a cebule bardzo dobrze się przechowują. Dymka to małe cebulki średnicy 5-25 mm. Warto przed posadzeniem zapra - wić je grzybobójczą zaprawą, co zmniejszy ryzyko porażenia przez grzyby obecne w glebie. Z posadzeniem dymki nie trzeba długo czekać, gdyż rośnie szybko i nie jest wrażliwa na przymrozki. Także odchwaszczanie nie stanowi problemu, gdyż cebule szybko się rozwijają. Rozstaw pomiędzy rzędami powinien wynosić 30 cm, a pomiędzy roślinami w rzędzie 5-8 cm. Wierzchołek cebulki powinien wystawać 0,5 cm ponad powierzchnię, a glebę wokół warto docisnąć, aby rosnące korzenie nie wypchnęły cebulki na powierzchnię. W trakcie wegetacji można sukcesywnie zbierać szczypior. Cebula z dymki ma najniższe wymagania glebowe, co ozna - cza, że może być uprawiana na najsłabszej ziemi. Zbiera się ją o miesiąc wcześniej niż uprawianą z siewu i dwa tygodnie szybciej niż z rozsady. Niestety takie cebule najkrócej się prze - chowują i są bardziej podatne na patogeny grzybowe. Pośród odmian o różnorodnym kolorze łuski, uprawianych zarówno z nasion,z rozsady oraz z dymki,warto poszukać odmian,które nie mają skłonności do tworzenia pędów kwiatostanowych.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz