LIDER BIZNESU 10/2022

58 #OgródNaWidelcu UPRAWA KIEŁKÓW KROK PO KROKU TRENDY CZY KIEŁKOWANIE JEST DLA MNIE? Prawdopodobnie tak. Nawet jeśli nie jest się ogrodnikiem, kiełkowanie to przyjemne, proste i satysfakcjonujące zaję - cie. Początkującym i niezdecydowanym polecamy rozpocząć przygodę z kiełkami od jednego opakowania nasion rzod - kiewki i uprawy w słoiku. JAKIE NASIONA WYBRAĆ NA KIEŁKI? Przede wszystkim kupujemy nasiona, o których wiemy, że są przeznaczone do uprawy na kiełki. Jeżeli nasiona były wypro - dukowane z przeznaczeniem na kiełki, to na pewno taka informacja będzie podana na opakowaniu. Nasiona, które nie zawierają takiej informacji, mogą być zaprawione, czyli potraktowane środkami ochrony roślin, np. przeciwgrzybo - wymi, aby zapewnić roślinom dobry start w środowisku gle - bowym. Kiełków z takich nasion nie powinniśmy jeść. Nasiona przeznaczone na kiełki są zawsze wysokiej jakości (przechodzą testy kiełkowania), a rośliny, z których są zbie - rane, muszą być uprawiane w warunkach gwarantujących bezpieczeństwo konsumenta. Podczas zakupów koniecz - nie trzeba się upewnić, że na opakowaniu nasion jest zapis „nasiona na kiełki”.Wtedy, niezależnie od ceny i pochodzenia, są przydatne do kiełkowania.Dobrze też kupować nasiona od sprawdzonych producentów i dystrybutorów. OGÓLNE ZASADY KIEŁKOWANIA Niezależnie od gatunku nasiona (1) przebieramy, (2) płu - czemy, (3) namaczamy, (3) płuczemy, (4) wysiewamy i (5) płu - czemy lub zraszamy przynajmniej raz dziennie, i (6) czekamy na zbiory. Żelazna zasada uprawy kiełków to czysto, mokro, ciepło i przewiewnie. Kiełki powinny być wilgotne, ale nieza - nurzone w wodzie. Kiełkowanie najlepiej prowadzić w zacie - nionym miejscu (bez bezpośredniego, intensywnego światła) i w pokojowej temperaturze. KIEŁKOWANIE W RÓŻNYCH NACZYNIACH Jeżeli chodzi o kiełkownice, to im prostsza konstrukcja, tym lepiej. Czasami to kwestia gustu, ale niektóre gatunki mają swoje preferencje, np. zboża i rośliny strączkowe dobrze jest uprawiać w woreczku, w ciemności, natomiast rzeżucha, TEKST: dr Jakub Garnis i dr Joanna Gałązka, edukatorzy roślinni, twórcy kolektywu Zrób To Z Nami Online jak wiadomo, urośnie pięknie nawet na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Początkującym proponujemy rozpoczęcie uprawy w sło - iku, przetestowanie, jakie kiełki nam smakują, i dobranie do gatunków odpowiedniej formy uprawy, najlepiej poleca - nej przez producenta lub sprzedawcę nasion. Nie polecamy uprawy na ligninie czy gazie,ponieważ kiełki wrastają w takie podłoże, więc nie możemy ich zjeść w całości. Uprawa w słoiku. Tutaj wystarczy tylko czysty słoik, kawałek gazy i gumka lub sznurek.W słoiku umieszczamy namoczone nasiona, przykrywamy wlot słoika gazą i przytwierdzamy ją sznurkiem lub gumką.Raz,dwa razy dziennie wlewamywodę do słoika, delikatnie mieszamy i wylewamy. Jest to prosta metoda uprawy kiełków, a dodatkową zaletą jest to, że kiedy kiełki osiągną odpowiedną wielkość, słoik możemy zakręcić i przechowywać kiełki w lodówce. Uprawa w kiełkownicy „sitkowej”, czyli specjalnym naczyniu składającym się z dwóch części: górnej kratki,którą opiera się o dolną „wanienkę”. Na kratce uprawia się większe nasiona, Hodowla kiełków, a poprawnie mówiąc: uprawa kiełków, to frajda nie tylko dla ogrodnika, ale też dla fana dobrego jedzenia. Jest to zajęcie tak proste, że kiełki uprawiać mogą nawet dzieci. Ale jest parę ważnych aspektów, na które nie zwraca się uwagi, stąd pomysł na poniższe vademecum.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz