LIDER BIZNESU 10/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 59 TRENDY a w wanience–drobniejsze nasiona. Najwygodniej uprawiać tu duże nasiona. Umieszczamy je na kartce, a do wanienki nalewamy wody, tak aby jej powierzchnia była tuż pod kratką. Domową alternatywą dla takiej kiełkownicy może być uprawa na drobnym sitku opartym o naczynie z wodą. Uprawa w kiełkownicy „piętrowej” wymaga większej uwagi i doświadczenia. Pozwala na jednoczesną uprawę kilku gatunków roślin i produkcję kiełków w większych ilościach. Płukanie kiełków odbywa się tu w taki sposób, że wodę wlewa się do górnego pojemnika z kiełkami i pozwala jej przepłynąć przez kolejne piętra na sam dół. Z jednej strony jest to wygodne i ułatwia opiekę nad kiełkami. Z drugiej strony – taki sposób podlewania ułatwia rozprzestrzenia - nie się patogenów. Uprawa w lnianym woreczku najlepiej sprawdza się przy nasionach zbóż i roślin strączkowych. Do woreczka wsy - pujemy namoczone nasiona. Dwa razy dziennie woreczek zanurzamy w wodzie na około minutę, a następnie zosta - wiamy do odcieknięcia. O CZYM JESZCZE WARTO PAMIĘTAĆ? W przypadku roślin strączkowych kiełków nie jemy na surowo – powinniśmy je poddać obróbce termicznej, np. Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodniczych uprawianych w Polsce. Dla miłośników dzikich roślin jadalnych mamy natomiast e-book: „4 smakowite wyprawy. Twój pierwszy przewodnik po dzikich roślinach jadalnych” – dostępny na stronie www.zrobtoznami.online. Gatunek Czas moczenia Czas kiełkowania Ciecierzyca 12 godzin 3 dni Dynia 12-16 godzin 3 dni Fasola 12 godzin 5 dni Fasola mung 12 godzin 5 dni Gorczyca 12 godzin 6-12 dni Groch 12 godzin 3 dni Jęczmień 12 godzin 2-3 dni Len 4 godziny 2 dni Lucerna 5-6 godzin 5 dni Owies 4 godziny 2-3 dni Proso 8 godzin 3 dni Pszenica 12 godzin 2-3 dni Rzeżucha 6 godzin 8 dni Rzodkiewka 4 godziny 2 dni Słonecznik 12 godzin 2-3 dni Soczewica 12 godzin 3 dni Soja 12 godzin 3 dni Żyto 12 godzin 2-3 dni zblanszować lub usmażyć. Kolejna ważna informacja to jak długie kiełki możemy jeść. Na przykład w przypadku psze - nicy zjadamy właściwie całe ziarna z maksymalnie 2-mili - metrowymi kiełkami, w przypadku słonecznika możemy jeść nawet siewki. < Tab. 1: Orientacyjny czas moczenia i kiełkowania nasion

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz