Fitness Biznes 02/2022

DIETETYCZNY BIEG Z PRZESZKODAMI Obniżanie efektywności i trudności sku- pienia uwagi są często wynikiem diety ubogiej w składniki odżywcze. – Najważniejsze błędy żywieniowe Polaków podzieliłabym na cztery kategorie. Zacznijmy od tego, że Polacy nie jedzą śniadań o odpo- wiedniej porze. Tym samym zaczynają dzień nieefektywnie i gorzej jest im skoncentrować się na podstawowych zadaniach w pracy już od samego rana. To powoduje również, że zanika zdolność odczuwania głodu i sytości. Trudniej wtedy jest nam zapanować nad ży- wieniem przez cały dzień – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyczka kliniczna. Dieta powodem otyłości Nieprawidłowe nawyki żywieniowe w dużym stopniu wpływają na pogorszenie stanu zdro- wia. Ich konsekwencją są zaburzenia gospo- darki węglowodanowej i lipidowej oraz stany zapalne w organizmie. Nieregularna i ubo- ga w składniki odżywcze dieta jest również powodem otyłości, z którą zmagało się aż 10 proc. respondentów. Jaka jest dieta Polaków? Wyniki badania „Nawyki żywieniowe pracu- jących Polaków” wykazały, jak dużo błędów żywieniowych popełniamy w pracy oraz poza nią. Chociaż wiele osób bagatelizuje niezdrowe nawy- ki, specjaliści ostrzegają, że mogą one przyczynić się do obniżenia odpor- ności organizmu, a w konsekwencji także powodować ogólne osłabienie. Fot. stock.adobe.com – Kolejnym dużym problemem jest to, że nie wypijamy odpowiedniej ilości płynów. Ponad 50 proc. Polaków nie sięga po wodę tak często, jak powinni. To powoduje, że maleje nasza produktywność i mamy kłopoty z kon- centracją. Powinniśmy w ciągu dnia wypijać przynajmniej dwa litry wody – zaznacza Kar- tasińska. Dieta a odporność Dietetyk ostrzega, że złe nawyki żywienio- we w dużej mierze wpływają na osłabienie układu odpornościowego organizmu. Zwra- ca również uwagę, że Polakom nadal bra- kuje świadomości. Nie potrafią rozpoznać produktów pełnowartościowych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. – Polacy nie zdają sobie sprawy z tego, jak kiepskiej jakości jest ich codzienna dieta. W naszym badaniu ponad 60 proc. ankietowanych od- powiedziało, że ich dieta jest dobrej jakości. Jednak po analizie częstotliwości spożycia grup żywności wyniki były zupełnie inne. Okazało się, że dieta żadnego z ankieto- wanych nie była wysokiej jakości. Jedynie 23 proc. respondentów udało się osiągnąć jakość diety w stopniu umiarkowanie do- brym. To oznacza, że u ponad 75 proc. z nich jakość odżywcza diety była niska – tłumaczy Magdalena Kartasińska. Polacy i podjadanie – Pięćdziesiąt procent ankietowanych nie zjada odpowiedniej ilości warzyw. Około 40 proc. nie sięga codziennie po owoce. To bardzo duży problem, ponieważ właśnie one odpowiadają za nasze samopoczucie. Kolej- nym błędem żywieniowym Polaków w pracy jest podjadanie. Aż 85 proc. między posił- kami nie odmawia sobie przekąsek. Należy pamiętać, że prawidłowe nawyki żywieniowe mają kluczowe znaczenie w poprawie odpor- ności. Niektóre nasze komórki odpornościo- we żyją niecałe dwie dni, więc potrzebujemy stale cegiełek do budowy nowych komórek – podkreśla dietetyczka. Źródło: materiały prasowe agencja Newseria

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz