Fitness Biznes 02/2022
P oddanie się diecie, niezależnie od kierującej nami motywacji, jest ob- ciążające fizycznie oraz mentalnie. Punkt, z którego podopieczni roz- poczynają, też jest inny – możemy pracować z osobą z pewnym doświadczeniem w kwestii zdrowych nawyków żywieniowych, ale może to być również osoba na początku swojej dro- gi do formy i zdrowia. Łączy je to samo – osią- gnąć cel i go utrzymać. Najczęściej do wyliczenia zapotrzebowa- nia kalorycznego wykorzystywane są wzory Mifflina czy Harrisa-Benedicta, uzupełniane o współczynnik aktywności fizycznej. Otrzy- mana wartość całkowitego spalania energii daje podstawę do określenia odpowiedniego deficytu kalorii, czyli powstania diety reduk- cyjnej. Wykorzystując je warto mieć jednak na uwadze przypadki osób, które wcześniej zmniejszały kaloryczność swoich diet, tym samym przyzwyczajając organizm do mniej- szych dostaw energii. Wówczas, nawet jeśli dokonamy wszystkich zalecanych obliczeń, powinniśmy dodać jeszcze m.in. aspekt adaptacji metabolizmu. W takiej sytuacji kla- sycznie wyliczone zapotrzebowanie może nie zapewnić odpowiednich efektów, a wręcz – w początkowych fazach redukcji – powodo- wać zwiększenie masy. Wsparcie mentalne – perfekcjonizm na bok To, co sprawdzi się u zawodowych spor- towców, nie będzie pomocne przy prowadze- niu klienta amatora. Zapewnimy mu lepsze efekty i możliwość ich utrzymania, jeśli zadba- my o jego pozytywne nastawienie mentalne. Redukcja nie oznacza już restrykcji i mono- tonnej diety. Coraz częściej eksperci od ży- wienie zalecają tzw. przerwę w diecie. Jest to podyktowane zarówno regeneracją orga- nizmu – odpoczynkiem od niskiego bilansu energetycznego, przywróceniem odpowied- niej gospodarki hormonalnej, zapanowaniem nad poczuciem głodu, a także wsparciem psychicznego podejścia do diety. – Zbyt duże restrykcje mogą doprowadzić do niebezpiecznych zaburzeń odżywiania, m.in. ortoreksji, tj. wybiórczego dobierania produktów żywieniowych – podkreśla Anna Zięba, dietetyk cateringu dietetycznego City- Diet, specjalizująca się w suplementacji i ży- wieniu w sporcie, a także będąca w trakcie specjalizacji z psychodietetyki. – Na popular- ności zyskuje także reguła 80/20 lub 90/10, która również promuje pozytywne podejście do kwestii żywienia – dodaje. Zgodnie z nią przy zachowaniu odpowied- nich proporcji między zdrową a bardziej prze- tworzoną żywnością i kontroli kaloryczności, każdy może pozwolić sobie na spożywanie tego, co lubi i na co ma ochotę, nawet jeśli są to posiłki, które nie są utożsamiane ze zdro- wym jedzeniem. Osobie, która nie jest przy- zwyczajona do ścisłego przestrzegania za- leceń dietetycznych, takie podejście pozwoli na dłuższe utrzymanie motywacji. Pomocne jest także jak najlepsze dopasowanie nowej diety do dotychczasowych nawyków żywie- niowych. Powyższe zalecenia łączy dbanie o minimalizowanie poczucia winy odczuwane- go przez klienta w momencie nawet najmniej- szych odstępstw od planu żywieniowego. Nie działasz w próżni – otoczenie podopiecznego Indywidualizując dietę redukcyjną trzeba mieć na uwadze zarówno aspekty zdrowotne podopiecznego, jak również jego środowisko. Inaczej do wywiązywania się z zaleceń pod- chodzi osoba samotna, która może w pełni realizować plan żywieniowy, a inaczej rodzic dwójki dzieci, którym również musi zapewnić odpowiednio przygotowane posiłki. Dobrym rozwiązaniem na połączenie dwóch progra- mów żywieniowych jest skorzystanie z diety pudełkowej. Cateringi dietetyczne umożliwiają stworzenie diety indywidualnej, a także mają w swoich ofertach zestawienia przeznaczo- ne dla osób aktywnych – wersje Sport lub niskowęglowodanowe. Wiąże się to także z oszczędnością czasu, komfortem psychicz- nym oraz pewnością, że dania będą w odpo- wiedni sposób przygotowane – we wskazanej kaloryczności oraz zbilansowane, ponieważ opracowuje je wykwalifikowany dietetyk. Die- ta pudełkowa będzie także dobrym rozwiąza- niem dla osób, które poszukują różnorodności w swoich posiłkach, co m.in. zapewni cate- ring CityDiet. Edukacja drogą do długoterminowych efektów Zakończenie programu żywieniowego oraz planu treningowego to niewątpliwie mo- ment wyczekiwany przez podopiecznego. Do ostatniego etapu należy jednak przygoto- wywać przez cały proces redukowania tkan- ki tłuszczowej. Zapewnienie zdrowej relacji z żywieniem i treningiem to dodatkowy cel dla dietetyka oraz trenera. Można to osiągnąć poprzez odpowiednie edukowanie – prze- kazywanie wskazówek oraz obalanie mitów żywieniowych, zapewnienie podstaw do mą- drych wyborów żywieniowych, umiejętności planowania posiłków, a przede wszystkim wy- rozumiałości dla samego siebie.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz