Fitness Biznes 03/2021
24 |RYNEK I TRENDY W ielu z respondentów przyzna- je, że nabrało w ciągu ostat- nich kilkunastu miesięcy zdro- wych zwyczajów. Oznacza to m.in. dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu czy spożywanie większej ilości owoców i warzyw. Badani wskazywali rów- nież na ograniczenie alkoholu i papierosów, a także większą regularność w posiłkach. Nie na wszystkich jednak pandemia zadziałała motywująco. Co trzeci Polak skarży się na dodatkowe kilogramy. ZMIANY W SPOSOBIE ODŻYWIANIA W sierpniu i wrześniu 2021 roku, gdy więk- szość firm powróciła już do stacjonarnego lub hybrydowego trybu pracy, Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku i firma sondażowa SW Research przeprowadziły badanie dotyczące zmian w sposobie odżywiania się Polaków przed pandemią i w jej trakcie. Wśród bada- nych niemal połowa (46,1 proc.) uczyła się lub pracowała podczas lockdownów zdalnie, a ponad 27 proc. w ogóle się nie uczyło ani nie pracowało. – Przeprowadzone badanie wykazało, że blisko jedna trzecia respondentów pozytyw- nie ocenia zmiany, jakie zaszły w zakresie nawyków żywieniowych. Zdrowe praktyki, które odnotowały wzrost, to m.in . większa ilość spożywanej wody oraz przygotowywa- nie zdrowszych posiłków. Złe praktyki, które odnotowały spadek, to m.in. nieregularność spożywania posiłków czy palenie papiero- sów – mówi dr n. med. Aleksandra Nowic- ka-Jasztal, dietetyk i wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku. NIEZDROWE KONTRA ZDROWE Z odpowiedzi wynika, że podczas przy- musowego przebywania w domu wzrosło średnie spożycie warzyw i owoców. Według zaleceń dietetyków dorosły człowiek powi- nien spożywać około 400 g warzyw i owo- ców dziennie. Wzrosło także spożycie wody czy kawy. – Warzywa i owoce de facto powinny wy- stępować w każdym naszym posiłku. Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnie- niu. Woda jest bardzo istotnym elementem Jedna trzecia Polaków pozytywnie ocenia zmiany, jakie na przestrzeni ostatniego półtora roku zaszły w ich diecie i nawykach żywieniowych – wynika z badania Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku i SW Research. dla naszego organizmu, wspiera procesy de- toksykacji i pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie. To również wpływa na właściwy metabolizm i zachowanie odpowiedniej masy ciała – wymienia ekspertka WSB w Gdańsku. Badanie ponadto wykazało, że trzy czwar- te respondentów pije kawę co najmniej raz dziennie. Przez wiele lat była ona trakto- wana w kategoriach używek, które należy ograniczyć w codziennej diecie. Tymczasem w 2016 roku kawa została umieszczona w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywno- ści Fizycznej dla osób dorosłych. Polacy ograniczyli natomiast picie słod- kich napojów na rzecz m.in. soków, co może mieć związek nie tylko z pandemią, ale też tzw. podatkiem cukrowym, który zaczął obo- wiązywać od 2021 roku. Sondaż pokazał ciekawe zmiany w sto- sowaniu używek. Dzięki pandemii Polacy ograniczyli spożycie wysokoprocentowego alkoholu oraz wina, co w ocenie dietetyczki wpłynie korzystnie na ich organizmy i samo- poczucie. Produkty te zazwyczaj cechują się dużą ilością „pustych” kalorii, które nie sprzy- jają zachowaniu prawidłowej masy ciała. DODATKOWE KILOGRAMY – Nie na każdego okres pandemii działał jednak motywująco. Część z nas odczuwała stres poprzez izolację społeczną. To niestety często wiązało się z podjadaniem, spoży- ciem większej ilości przekąsek. Musimy tutaj również pamiętać o ograniczonej aktywności fizycznej spontanicznej. Jeżeli pracowaliśmy Część z nas odczuwała stres poprzez izolację społeczną. w domu, ograniczyliśmy mobilność, nie szli- śmy do autobusu, więc tego ruchu mieliśmy trochę mniej – mówi Aleksandra Nowicka- -Jasztal. – Na część respondentów nieogra- niczony dostęp do lodówki, który mieliśmy podczas pracy zdalnej, nie działał w sposób pozytywny, ponieważ częściej sięgali po pro- dukty, częściej spożywali posiłki w porówna- niu do pracy w warunkach tradycyjnych. To spowodowało, że blisko jedna trzecia respondentów skarży się dziś na dodatkowe kilogramy, jakie zostały im po okresie loc- kdownów. – Powinniśmy pamiętać o odpowiedniej ilości snu, ponieważ jest ona niezbędna do regeneracji naszego organizmu, o redukcji stresu, jeżeli jest to możliwe. W nawykach ży- wieniowych warto zwrócić uwagę na to, aby nie dosalać potraw, bo jako społeczeństwo zbyt dużo solimy – zwraca uwagę dietetycz- ka z WSB w Gdańsku. Źródło: materiały prasowe agencja Newseria PRACA ZDALNA a nawyki żywieniowe Polaków
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz