Fitness Biznes 03/2021

K iedyś jedliśmy z obowiązku, dziś traktujemy jedzenie bardziej jako źródło przyjemności. Polska de- finicja zdrowego jedzenia to: re- gularne posiłki, w tym zawsze śniadanie, gotowanie w domu, używanie świeżych lub mało przetworzonych produktów oraz róż- norodność, czyli spożywanie mięsa, warzyw i węglowodanów. W latach 90. kuchnia pol- ska była ciężka, tłusta i mączna. Jadało się trzy główne posiłki, rezygnując z przekąsek. Po zakupie ulubionych produktów w sklepie spędzało się godziny w kuchni, aby przygo- tować posiłki. Jakość żywności bywała nie najlepsza, za dobrą i smaczną trzeba było sporo zapłacić. Obecnie wygląda to zdecy- dowanie inaczej. ‒ Dzisiaj jedzenie to przyjemność, a nie głównie odżywianie. Nie jesteśmy gotowi do kompromisów w tej kwestii. Kuchnia jest urozmaicona i różnorodna, próbujemy no- wych składników i potraw. Nawet „kuchnia polska” jest lżejsza. W ramach jednego domu reprezentujemy różne style odżywiania. Jemy przede wszystkim to, co lubimy – mówi Pa- trycja Szymańska, dyrektor działu badań ja- kościowych IPSOS. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez IPSOS, niemal 60 proc. Polaków lubi eksperymentować, stosować nowe przepisy, próbować nowych dań. Ponad połowa prze- gląda dla przyjemności strony internetowe związane z kuchnią i odżywianiem. Polacy co najmniej raz dziennie lub kilka razy na ty- dzień sięgają po zimne napoje (w tym wodę), nabiał, produkty zbożowe oraz owoce i wa- rzywa. Dwie trzecie Polaków jest zdania, że odżywianie ma bardzo duży wpływ na zdrowie. Taka sama większość uważa, że odżywia się zdrowo. Jednocze- śnie królową polskich śniadań i kolacji jest nieśmiertelna kanapka z wę- dliną lub serem, a obiadem rządzi kuchnia polska, ale znacznie lżejsza niż 25 lat temu. Sieć Biedronka razem z pracownią badań społecznych IPSOS w czasie Forum Ekonomicznego w Karpaczu zaprezentowała najważniejsze wnioski z badania „Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło w ciągu ostatnich 25 lat?”. DEKLARACJE KONTRA DIETA Choć większość Polaków ma wrażenie, że odżywia się dość zdrowo, bo deklaruje, że je mniej soli, czerwonego mięsa, cukru i sło- dzonych napojów, to jednak ponad połowa ma nadwagę lub otyłość. Tym samym wyraź- nie widać, że nasza deklarowana samoocena jest lepsza niż codzienna dieta Polaków. ‒ Warunki, w których dokonujemy wybo- rów żywieniowych, się zmieniły, ale nasze organizmy nie. Podaż kalorii i liczba spoży- wanych produktów wzrasta, a aktywność maleje. Jesteśmy narodem zapracowanym, więc trudno nam gotować w domu i jeść wspólnie. Konsument jest zagubiony, ma duży wybór, w którym trzeba mu pomóc ‒ mówi Grzegorz Juszczyk, szef Narodo- wego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Wyraźnie widać, że nasza deklarowa- na samoocena jest lepsza niż codzienna dieta Polaków. 25 lat temu 48 proc. Polaków oceniało swój styl odżywiania jako zdrowy lub bardzo zdrowy, obecnie aż 68 proc. z nas składa ta- kie deklaracje. Dla 82 proc. Polaków jedzenie jest prawdziwą przyjemnością, a dla 73 proc. doznania smakowe są w jedzeniu ważniejsze niż aspekty zdrowotne. 65 proc. Polaków ma zdecydowaną słabość do słodyczy i przeką- sek, a 58 proc. dziennie zjada więcej kalorii niż potrzebuje. Połowa Polaków dodatkowo zdaje sobie sprawę z faktu, że je zbyt tłusto, co nie wpływa dobrze na ich zdrowie. W latach 90. robiliśmy zakupy w hipermar- ketach (rzadziej) i na bazarach (częściej). Dziś najchętniej kupujemy w dyskontach, które łą- czą zalety sklepu osiedlowego i hipermarketu, oferując szeroki wybór produktów, szeroką ofertę owoców i warzyw oraz bliskość i do- stępność. Rzadziej gotujemy, chętniej korzy- stamy z półproduktów, które są coraz lepszej jakości, częściej jadamy na mieście i zama- wiamy jedzenie do domu ‒ tu od lat niezmien- nie króluje pizza, zaraz przed kebabem. PODSUMOWUJĄC Z raportu płyną optymistyczne wnioski. 63 proc. Polaków ogranicza obecnie ilości spożywanego cukru, a połowa soli i tłuszczu. Ponad połowa z nas pije codziennie 1,5‒2 l wody, a prawie połowa codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. 45 proc. Polaków ogranicza ilość spożywanych produktów za- wierających konserwanty, sztuczne barwniki i inne substancje dodatkowe E. Zdajemy so- bie także sprawę z tego, że należy spożywać ostatni posiłek nie później niż na dwie godzi- ny przed snem. ŚWIADOMOŚĆ ZDROWEGO odżywiania a polska rzeczywistość

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz