Fitness Biznes 03/2022

Reguluje gospodarkę wapnia i fosforu, wzmacnia kości, wpływa na rozwój, wytrzymałość i regenerację mięśni. Jest ważnym czynnikiem procesu odchudzania. Zapewnia odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu. Mowa oczywiście o witaminie D, o której wciąż trzeba przy- pominać i zwiększać świadomość, jak jest istotna dla naszego zdrowia. Dlaczego jest tak ważna w diecie osób aktywnych fizycznie? W iosną i latem chronimy się przed nimi kremami z filtrem, jesienią i zimą mamy ich za mało. Pro- mienie słoneczne pobudza- jące syntezę skórną witaminy D są naszym największym sprzymierzeńcem w dbaniu o jej odpowiedni poziom w organizmie. Jak jeszcze możemy jej dostarczać i dlaczego jest to tak ważne? Sprawność, odporność, siła mentalna Witaminę D dostarczamy naszemu orga- nizmowi na dwa sposoby – spożywając pro- dukty roślinne (dostarczamy witaminę D 2 ) oraz odzwierzęce (witaminę D 3 ), a także poprzez syntezę skórną pobudzaną przez promienie słoneczne (witamina D 3 ). Pomimo zróżnico- wanego sposobu pozyskiwania tej witaminy większość mieszkańców Europy Środkowej musi świadomie dbać o jej odpowiedni poziom w organizmie. Dla osób aktywnych fizycznie ma to dodatkowe znaczenie ze względu na wpływ witaminy D na minimalizowanie kontuzji (mocne kości, silne mięśnie, wsparcie regene- racji organizmu). Wśród rzadziej wymienianych aspektów znajduje się także sprawne działanie układu immunologicznego i zwiększanie od- porności na infekcje, a także wpływ witaminy D na układ nerwowy, a tym samym na formę mentalną. W efekcie odpowiedniej suplemen- tacji proces treningowy przebiega zgodnie z założeniami, nie jest przerywany kontuzjami, chorobami i infekcjami, a dodatkowo zawodnik lub osoba w cyklu treningów zachowuje więk- szą motywację i lepsze samopoczucie. Co powinno zwrócić naszą szczególną uwa- gę i dać podstawy, żeby wnioskować o niedo- borze tej witaminy? Głównymi objawami defi- cytu są m.in.: bóle kostno-mięśniowe, utrata apetytu, przewlekłe zmęczenie, spadek energii, spadek nastroju czy bezsenność. Niedobór wi- taminy D jest także czynnikiem zwiększającym ryzyko otyłości. Wsparcie dla natury Mając świadomość, jak ważna dla naszego zdrowia jest witamina D, warto znać jej zaleca- ne dawkowanie, dostarczać ją w spożywanych posiłkach, a także suplementować. – Dobrze zbilansowana dieta, zapewniająca odpowied- nią ilość m.in. tłustych ryb, w tym łososia, śle- dzia czy makreli, oraz grzybów, takich jak kurki, borowiki czy pieczarki, a także jaj, które są źró- dłami witaminy D, jest wparciem do utrzyma- nia jej odpowiedniego poziomu w organizmie – podkreśla Anna Zięba, dietetyk cateringu dietetycznego CityDiet, specjalizująca się w su- plementacji i żywieniu w sporcie. Jednak sama dieta jest niewystarczająca, gdyż za poziom witaminy D 3 w organizmie odpowiada przede wszystkim odpowiednia ekspozycja na promienie słoneczne. Aktualna forma pracy – biurowa, od rana do wieczora, a także podejmowanie aktywności fizycznej w zamkniętych pomieszczeniach, sprawia, że eksponujemy się na światło słoneczne dopiero w godzinach popołudniowych, gdy ilość pro- mieni UV jest niższa. W efekcie zalecane jest dodatkowe wprowadzenie do diety suplemen- tów z witaminą D 3 . Odpowiednia suplementacja oraz ekspozy- cja na słońce nie powinny wpływać na baga- telizowanie diety, która również powinna być źródłem witaminy D 3 . Odpowiedni program żywieniowy jest więc podstawą do dostarcza- nia organizmowi wszystkich witamin, w tym witaminy D 3 , składników mineralnych, a tak- że innych związków biologicznie czynnych. Wsparcie w zdrowym odżywianiu zapewnia m.in. catering dietetyczny. Opracowane przez dietetyków jadłospisy – czy indywidualny pro- gram żywieniowy, czy dieta przeznaczona dla osób aktywnych fizycznie lub redukujących tkankę tłuszczową, m.in. CityDiet Sport czy Ci- tyDiet Low Carb – bogate są w najwyżej jakości składniki o odpowiedniej kaloryczności. Zapewniając odpowiednie żywienie warto znać także zalecaną dawkę suplementacyjną witaminy D 3 . U osób dorosłych bez deficytów wynosi ona od 800 do 2000 UI na dobę w mie- siącach od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna nie jest wystarczają- ca. Warto także raz do roku dokonać pomiaru 25-hydroksy witaminy D we krwi. Zgodnie z re- komendacjami środowiska 1 medycznego stę- żenie optymalne, do którego powinniśmy dą- żyć, wynosi 30‒50 ng/ml (>75‒125 nmol/l). Na ciężki niedobór wskazują wartości pomiędzy 0 a 10 ng/ml (0‒25 nmol/l), natomiast powyżej 100 ng/ml (>250 nmol/l) to stężenie toksyczne. 1 Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r., źródło: http://mavipuro.pl/jourarch/PN2018001.pdf

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz