Fitness Biznes 4/2022

Nieprawidłowa masa ciała dotyka dzieci już w wieku pięciu miesięcy. 1 W Polsce prawie 1/3 uczniów szkół podstawowych boryka się z nadwa- gą lub otyłością. Przetworzona żywność, źle zbilansowane posiłki, brak podstawowych zasad zdrowego żywienia, mało ruchu – to główne po- wody takiego stanu rzeczy. Co warto wiedzieć o żywieniowych aspek- tach zapobiegania nadwadze i otyłości? Z achodzące zmiany cywilizacyjne wpływają na zmniejszenie aktywności fizycznej oraz na niewłaściwe nawyki żywieniowe tak u dorosłych, jak i u dzieci. Siedzący tryb życia czy spożywanie przetworzonej żywności to zachowania, które obserwują najmłodsi i na których się wzorują. Otyłość, będąca efektem zaburzenia równowagi pomiędzy ilością spożytej w pożywieniu energii a jej wydatkowaniem, rzutuje na prawidłowy rozwój, sprawność fizyczną oraz intelektualną dzieci i młodzieży, a także na ich zdrowie w późniejszym wieku. Dbanie o zdrowy styl życia i żywienie to naj- ważniejsze działania w walce z otyłością i nadwagą. Podstawy zdrowego odżywiania dzieci Rozpoczynając pracę z dzieckiem z nadwagą lub otyłością powinniśmy pamiętać, że rozwiązaniem problemu nadmiernej masy ciała nie jest redukcja przyjmowanych kalorii, a zmiana jakości odżywiania. Powinna ona dotyczyć zarówno spożywanej żyw- ności, jak i nawyków żywieniowych podopiecznego oraz osób w jego najbliższym otoczeniu. Dobrze zbilansowana i wartościowa dieta dzieci i młodzieży składa się z lekkostrawnych źródeł białka, węglo- wodanów złożonych, zdrowych tłuszczów, warzyw i owoców, a także zdrowych przekąsek. Źródłem łatwostrawnych białek w diecie dzieci otyłych powinny być m.in.: chude mięsa i wędliny, świeże ryby, jajka, a także mleko, kefiry, jogurty czy maślanki. Równie ważne są białka pochodzenia roślinnego pozyskiwane np. z roślin strączkowych, m.in. fasoli, soczewicy czy grochu. Złożonych wę- glowodanów dostarczają m.in.: pieczywo razowe, kasze (gryczane, jęczmienne, jaglane), ryż basmati i makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe. Dieta dzie- ci i młodzieży z nadwagą oraz otyłością powinna za- wierać ok. 500 gramów warzyw dziennie. – Ważne jest wypracowanie nawyków, dzięki któ- rym dla dziecka warzywa będą stanowiły nieodzow- ny element głównych dań – podkreśla Anna Zięba, dietetyk cateringu dietetycznego CityDiet. – Istotne jest również wprowadzenie świeżych owoców do diety, jednak musimy mieć na uwadze, że jest to do- datek do warzyw, a nie ich zamiennik. Zdrowy jadłospis może także zwierać słodkie przekąski, takie jak suszone owoce, pestki roślin, orzechy. Mogą znajdować się w daktylowych bato- nach musli czy deserach na bazie jogurtu natural- nego. Odpowiednie zbilansowanie oraz przygoto- wanie posiłków zapewnia współpraca z dietetykiem oraz skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego. Catering dietetyczny CityDiet oferuje dietę z wybo- rem menu, co umożliwia indywidualne dopasowanie posiłków do preferencji żywieniowych całych rodzin. Dodatkowym aspektem zdrowego żywienia jest regularność przyjmowania posiłków. Istotne jest pełnowartościowe I śniadanie, które zapewnia ener- gię na początek dnia. Kolejne posiłki powinny być zaplanowane co trzy do czterech godzin, a ostatni przypadać na dwie‒trzy godziny przed snem. Do oceny stanu odżywienia oraz prawidłowe- go rozwoju dzieci i młodzieży stosuje się wskaźnik BMI (body mass index), analizowany na postawie siatek centylowych. U dzieci w wieku rozwojowym normy wyznaczane są w zależności od wieku i płci. Zgodnie z definicją WHO przy nadwadze wartość wskaźnika BMI jest równa lub większa od 85 centy- la (≥85c), a mniejsza od 95 centyla (<95c), otyłość występuje, gdy wartość wskaźnika BMI jest równa lub większa od 95 centyla (≥95c). 2 Wsparcie w procesie utraty wagi Zmiana nawyków żywieniowych i jadłospisu powinna dotyczyć całego najbliższego otoczenia osoby z otyłością i nadwagą. Przygotowywanie in- nych potraw uwypukla problem i może zniechęcić podopiecznego do działania. Utrzymanie różnorod- ności na stole i równoczesne wspólne wspieranie się w procesie odchudzania umożliwiają cateringi dietetyczne. CityDiet Meat & Vega – dla osób lubią- cych standardową dietę, CityDiet Gluten Free – dla osób z nietolerancją glutenu, CityDiet Low IG – dieta stworzona z produktów o niższym indeksie glike- micznym. Każdy z członków rodziny znajdzie dietę dla siebie. Warto także pamiętać o otoczeniu, w któ- rym spożywamy posiłki. Jedzenie przed telewizorem czy komputerem wpływa na mniej dokładne prze- żuwanie żywności i szybsze jej spożywanie. Ma to wpływ na poczucie braku sytości, które odczuwamy dopiero po 20 minutach. Warto więc delektować się posiłkiem – zarówno dla naszego samopoczucia, jak i dla zdrowia. 1 Weker H., Socha P., Szajewski H., „Komplek- sowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017. 2 Karney A., Oblacińska A., Kluba L., Świątkow- ska D., „Otyłość u dzieci i młodzieży. Poradnik dla rodziców dzieci w wieku od 4 do 18 lat”, Fundacja Instytutu Matki i Dziecka.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz