Fitness Biznes 05/2022

54 | ARTYKUŁ SPONSOROWANY FAKTY I MITY O ŻYWIENIU w aktywności fizycznej Zaczynam już dziś! – jest to popularna forma motywacji wśród osób zaczynających swoją przygodę z aktywnością fizyczną i zdrowym odży- wianiem. Faktycznie, lepiej nie odkładać ich na najbliższy poniedziałek czy do nowego miesiąca. Rozpoczęcie zmian warto jednak poprzedzić weryfikacją podstawowej wiedzy podopiecznych, mającej wpływ na ich końcowy sukces. Czy nie kierują się błędnym pojmowaniem ważnych kwestii? Oto kilka mitów żywieniowych utrwalonych wśród osób rozpoczynających przygodę z aktywnością. K ierowanie się błędnymi informacjami o żywieniu wynika z uproszczonego sposobu przedstawienia skomplikowa - nej wiedzy dietetycznej. Takie informacje rozprzestrzeniają się z większą łatwością i rzadziej dociekane są ich źródła. Często wynikają z nich błędne zachowania. Przed rozpoczęciem pra - cy z podopiecznym warto więc zweryfikować jego wiedzę o zasadach odżywiania, które mogą negatywnie wpłynąć na efekty wspólnej pracy. Odchudzanie bez tłuszczów – czy słusznie? Wciąż w wielu przypadkach rozpoczęcie diety automatycznie łączo - ne jest z radykalnym ograniczeniem spożycia tłuszczów. Diety zbyt niskotłuszczowe przez lata stanowiły podstawę redukcji masy ciała. Takie podejście wiąże się z brakiem podstawowej wiedzy o roli tłusz - czów w organizmie. Stanowią one materiał energetyczny organizmu, są istotnym składnikiem jego na poziomie komórkowym, mają wpływ m.in. na układ hormonalny, a także na wchłanianie witamin: A, D, E, K. Niski poziom tłuszczów w diecie wpływa więc realnie na stan zdro - wia. – Tym, na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę, jest jakość tłuszczów – podkreśla Anna Zięba, dietetyk cateringu dietetycznego CityDiet. – Dieta dostarczająca zdrowych tłuszczów, m.in.: z olejów roślinnych, orzechów, nasion, pestek czy tłustych ryb morskich, jest lepszym fundamentem do odchudzania niż ta, która je po prostu ogra - nicza – dodaje Anna Zięba. Do rozwoju otyłości może doprowadzić nadmierne spożywanie produktów wysoko przetworzonych. Czy ziemniaki tuczą? Jeśli są przyjmowane w nadmiarze i przekraczamy nasze dzienne zapotrzebowanie na energię, to tak. Jak wszystko. Pomimo tej pro - stej zasady, ziemniaki wciąż postrzegane są jako kaloryczne i tuczące. Wartość energetyczna 100 gramów ziemniaków ugotowanych bez soli to zaledwie 86 kalorii. Warzywo to zawiera także witaminy, m.in. A, E, z grupy B, oraz minerały (m.in.: potas, żelazo, magnez, fosfor). Z cze - go wynika więc to błędne postrzeganie ziemniaków jako tuczących? Z kaloryczności całych potraw, w których są spożywane. Najczęściej są dodatkiem do smażonych mięs czy tłustych sosów. Spożywane np. w sałatkach z innymi warzywami i lekkim dressingiem są odpowiednią przekąską na drugie śniadanie lub lekką kolację. Kiedy ostatni posiłek przed snem? Wspominając o kolacji – często powtarzane i błędne jest także stwierdzenie, że posiłek spożyty po godzinie 18.00 jest bardziej tu - czący. Nie sama godzina kolacji ma tutaj znaczenie, a czas jej spo - życia przed snem. Dla optymalnego wykorzystania przyjętej w poży - wieniu energii oraz przeprowadzenia procesu trawiennego powinny to być 2‒3 godziny przed zaśnięciem. Dodając do tego zalecenie o regularnym spożywaniu 4‒5 posiłków co 3‒4 godziny, łatwo dopa - sować harmonogram posiłków do trybu dnia. Istotne jest także, aby kolacja była lekkostrawna. Catering dietetyczny CityDiet proponuje swoim klientom m.in.: sałatkę z burakiem i soczewicą, makaron ry - żowy z imbirem, groszkiem i ziołami czy pomidorowe babeczki gry - czane z awokado, marchewką z porcją warzyw i sosem jogurtowym. Są to propozycje odpowiednio zbilansowanych pełnowartościowych posiłków na cały dzień. Co z owocowym podwieczorkiem? Wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych często towarzy - szy nadmierny perfekcjonizm. Przykładem takiego zachowania jest przesadne zwracanie uwagi na spożywanie owoców po południu, kiedy wcześniej słone lub słodkie przekąski nie stanowiły problemu. Wytłumaczenia tej niechęci do owocowych podwieczorków są różne – wyłączanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie owoców, po południu owoce powodują wzdęcia, czy uniwersalna dla całej grupy duża zawartość fruktozy, wszystkie jednak są błędne. Owoce można spożywać niezależnie od pory dnia. Ich niska zawartość kalorii prze - mawia za tym, żeby jeść je nawet na kolację. Sprawdzaj, analizuj, konsultuj Pozyskując nową wiedzę należy sprawdzać jej źródła. Jeśli in - formacja pojawia się kilkukrotnie, jednak pochodzi z tego samego raportu czy opracowania naukowego, to powinniśmy poszukać ko - lejnych danych, które potwierdzą stawianą tezę. Wątpliwości doty - czące żywienia można także skonsultować z ekspertem. CityDiet ofe - ruje wszystkim zainteresowanym cateringiem dietetycznym darmową konsultację z dietetyk Anną Ziębą. Zmian na lepsze nie warto odkła - dać na później, jednak warto się do nich odpowiednio przygotować.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz