OMEGA 1/2023
OMEGA 1 | 2023 19 MARKETING FUNERALNY_ 2 Nikogo nie trzeba przekonywać, że to, co mówimy i piszemy o swojej firmie, jest pierwszą i najbardziej wiarygodną wizytówką przedsiębiorstwa. W końcu perspektywa samego pracownika to najlepsze źródło informacji o marce i produktach. To często na tej właśnie podstawie ludzie decydują się na skorzystanie z usług danego przedsiębiorstwa, czy też polecenie go dalej. T E K S T: EWA B RO K | Z D J Ę C I A: U N S P L A S H NIEPRZYCHYLNE SŁOWA MÓWIONE I PISANE O FIRMIE MAJĄ SWOJE ŻYCIE W SIECI Żyjemy w czasach, w których opinia publikowana w Internecie ma pierwszorzędne znaczenie w przy- padku wyboru firmy, z usług której będziemy korzy- stać. Klienci, kończąc współpracę z daną firmą, dzielą się swoimi odczuciami, zwracają uwagę nie tylko na jakość wykonanej usługi, ale również na to, co czuli i jakie były ich wrażenia zakupowe. To co zapada im w pamięć, to: kultura, szacunek, koncentracja ze strony pracowników na rozmówcy oraz dostosowanie werbalne i niewerbalne do ludzi i okoliczności. PRZEZ TO CO MÓWIMY O FIRMIE, MOŻEMY POGORSZYĆ RELACJE Z PARTNERAMI BIZNESOWYMI Czasem te normy dotyczące etyki, kultury zacho- wania, języka i ogólnie pojętego obycia są tylko na papierze. Najwyżej cenieni pracownicy to ci, którzy mają świadomość, że niepochlebne komen- tarze, również w sieci, mogą negatywnie wpłynąć nie tylko na wizerunek organizacji czy zdolność do tworzenia miejsc pracy, ale i pogorszyć relacje z partnerami biznesowymi. LUDZIE CIEKAWI BRANŻY FUNERALNEJ Moje publikacje na portalu biznesowym Linkedin, dotyczące klasy i kultury podczas ceremonii pogrze- bowych, cieszyły się największą ilością wyświetleń, reakcji i komentarzy. Pojawiały się komentarze wprost, że w Polsce śmierć czy czynności okołopo- grzebowe, to dla wielu wciąż temat tabu. A prze- cież śmierć jest integralną częścią życia. Czymś, co ludzie przeżywają i o czym mają potrzebę rozma- wiać, czytać, dzielić się obserwacjami. BRANŻA POGRZEBOWA TO OGROMNA PRZESTRZEŃ DO ZAGOSPODAROWANIA Choć potencjał jest ogromny, to jednak nie ma tu miejsca na reklamę trumien z modelkami w wyzy- wających pozach, na szokowanie i przerażanie… Jeśli jednak chcemy dać publikację z zabawnym tekstem czy żartobliwą grafiką, zróbmy to, pod warunkiem, że nie przekroczymy tej czerwonej linii dwuznaczności, dobrego smaku i taktu. A że smak każdy z nas ma inny, z pomocą przychodzi etykieta i savoir-vivre, które są takie same dla wszystkich. Stosując w zachowaniu i rozmowie ogólnie przyjęte normy dobrego zachowania oparte o szacunek, empatię czy zdrowy rozsądek, robi się dobrą robotę nie tylko dla drugiego człowieka, ale i dla siebie i swojej firmy. WARTE UWAGI Chcesz ponarzekać na pracę czy pracodawcę? Zrób to w domu, wśród najbliższych. Zrezygnuj jednak z tego tematu podczas ploteczek z koleżanką czy spotkania z kuplami, jeśli wiemy, że ich mocną PRELEGENT OMEGA FUNERAL FORUM Najwyżej cenieni pracownicy to ci, którzy mają świadomość, że niepochlebne komentarze, również w sieci, mogą negatywnie wpłynąć nie tylko na wizerunek organizacji czy zdolność do tworzenia miejsc pracy, ale i pogorszyć relacje z partnerami biznesowymi.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz