SUKCES PO POZNAŃSKU 1/2021
14 | ZAPOWIEDZI sukces PO POZNAŃSKU | STYCZEŃ 2021 #URATUJMYKOCIAKA Opustoszała ulica św. Marcin, puste witryny sklepów i lokali oraz brak możliwości spotkań przy kawie – to krajobraz miasta tęskniącego za towarzystwem i gwarem mieszkańców. Poznaniacy jednak nie znoszą próżni i organizują się, podejmują wyzwania i inicjatywy. Jedna z nich wyraźnie poruszyła sentymentalną strunę starszych i młodszych. Internetowa akcja #URATUJMYKOCIAKA uruchomiła falę wspomnień, którymi dzielą się poznaniacy na fan page’u Kawiarni Kociak, prowadzonym przez Adriana Mieszałę , nowego managera lokalu, i Jego tatę, utytułowanego cukiernika. Smak galaretki, imieniny w Kociaku, nagroda po męczących zakupach z babcią – to tylko niektóre ze wspomnieniowych wpisów, jakie zgromadził jeden z postów. Kiedy Kociak wróci do życia i co w nim zjemy? ROZMAWIA: MARTA RYBKO ZDJĘCIE: ARCHIWUM PRYWATNE Kebab w miejsce Kociaka? Takiego scenariusza poznaniacy nie wybaczyliby miastu. To kultowe miejsce przechodzi w nowe ręce. Dlaczego akurat w Wasze? Adrian Mieszała: Właściciel, czyli Spółdzielnia SMAK COOP, pozostaje ten sam. Ja jestem nowym managerem tego kultowego lokalu i wraz moim tatą, Pawłem Miesza- łą, Mistrzem Świata w cukiernictwie, wierzymy, że uda nam się uratować Kociaka. Nie wyobrażam sobie, aby cokolwiek mogło powstać w tak legendarnym miejscu. Jak pokazali internauci – nie tylko ja tak uważam. Poznali Państwo moc swojego hasztagu #URATUJ- MYKOCIAKA. Na Facebooku zawrzało. Spodziewa- li się Państwo takiego odzewu? Wiedzieliśmy, że podejmujemy się odbudowy kultowego miejsca, które pamiętają osoby nieco starsze. Tak dużej WRAZ MOIM TATĄ, PAWŁEM MIESZAŁĄ, WIERZYMY, ŻE UDA NAM SIĘ URATOWAĆ KOCIAKA
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz