SUKCES PO POZNAŃSKU 1/2021

Z SUKCESEM | 55 sukces PO POZNAŃSKU | STYCZEŃ 2021 nić do poszerzenia wiedzy o nim wśród coraz większej rzeszy jego amatorów w naszym kraju. Tak więc główny cel bloga ma charakter edukacyjny. Dotyczy szeroko ro- zumianej wiedzy o winie, jego historii, ekonomii, pozna- wania cech wina, krajów i regionów, w których powstaje oraz wielu innych aspektów związanych z kulturą wina. Czytając książkę, artykuły z bloga i oglądając niektóre filmy na YouTube zastanawiałem się, co Pana w winie ciekawi najbardziej. Proces produkcji, historia winnicy z jakiej pochodzi, region, walory smakowe czy może coś jeszcze innego? W winie najbardziej interesuje mnie jego pochodzenie. Jestem zwolennikiem francuskiej koncepcji terroir, czyli charakterystycznego miejsca, gdzie znajduje się winni- ca. Klimat i mikroklimat oraz skład gleby mają istotne znaczenie dla dojrzewania i jakości winogron, natomiast umiejętności i doświadczenie winiarza potrafią wydo- być najlepsze cechy terroir i zamknąć je w butelce wina. Właśnie takie wina, oznaczone miejscem pochodzenia, jak AOC Appellation d’Origine Contrôlée we Francji, DO Denominación de Origen w Hiszpanii, Włoszech czy Portugalii mają niepowtarzalne aromaty i składniki smakowe. Tym różnią się od win markowych, produko- wanych masowo przez wielkie, globalne firmy winiarskie. Na blogu także recenzuje Pan wina. Na ile to trud - na sztuka je oceniać? Na co Pan zwraca szczegól - ną uwagę? Oceniając wino zwracam uwagę na jego cechy: kolor, przejrzystość i odcień, które świadczą o wieku wina oraz warunkach dojrzewania winogron i wina. Przykła- dam też wagę do aromatu – czy jest prosty, czy złożony i wreszcie do smaku, głównie skupiam się na budowie i równowadze składników – alkoholu, cukrów, kwasów i tanin. Dobre wino powinno mieć przejrzysty kolor, wy- raźny bukiet zapachowy i zrównoważoną budowę. Taka jest ogólna zasada. Jednak dla rozróżnienia jakości wina powstającego w rożnych miejscach na świecie i w róż- nych latach potrzebna jest wiedza o winie i doświadcze- nie w ocenianiu, które zdobywa się powoli. Dodatkowo biorę pod uwagę cenę wina w relacji do jego jakości. Wprawdzie ceny najlepszych bordoskich czy burgundz- kich Wielkich Win – Grands Crus są bardzo wysokie, to w ogromnym świecie win znajdziemy wiele dobrych i bardzo dobrych w przystępnych cenach. Stosuję zro- zumiałą dla wszystkich skalę ocen od 2 do 5. Na blogu nie prezentuję jednak win poniżej oceny dobrej, zgodnie z wyznawaną przeze mnie zasadą, że życie jest za krótkie, aby pić kiepskie wino. To na koniec pytanie o marzenia. Ma Pan jakąś winnicę marzeń lub region, który chciałby Pan odwiedzić? Dobrze poznałem regiony winiarskie Francji i Hiszpa- nii. Jednak we Francji chciałbym porozmawiać o winie z właścicielem niewielkiej, burgundzkiej winnicy, gdzie powstaje legendarne Romaneé Conti. To najdroższe wino na świecie, którego kolekcjonerskie egzemplarze osiągają na aukcjach ceny przekraczające 500 000 USD za butelkę. Chciałbym się dowiedzieć, w czym tkwi jego tajemnica i dlaczego są osoby skłonne zapłacić za nie tak ogromne pieniądze. Poza tym chciałbym wybrać się do Nowej Zelandii. To kraj, który zaledwie od 50 lat rozwija z suk- cesem winiarstwo, a marka Sauvignon Blanc z regionu Malborough jest dziś znana na całym świecie. z

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz