SUKCES PO POZNAŃSKU 1/2022

62 | POZIOM WYŻEJ | STYCZEŃ 2022 Książka „Umami” to pisarski debiut aktorki Joanny Brodzik. W odpowiedzi na trudny czas pandemii i izolacji sięgnęła po wspomnienia smaków z dzieciństwa, które przeniosły ją w bezpieczną przestrzeń. Na ponad dwustu stronach serwuje przepisy okraszone opowieściami o kąpieli w truskawkach, wrażliwości na zmysły oraz wyjątkowej atmosferze, która może towarzyszyć każdej przygodzie kulinarnej. Spotykamy się we wnętrzach poznańskiej restauracji, aby usiąść do wspólnego stołu i zaprosić do niego czytelników. Zresztą Joanna ma sporo z Poznaniem wspólnego. ROZMAWIA: DOMINIKA JOB | ZDJĘCIA: SŁAWOMIR BRANDT OPOWIEŚCI KULINARNE Jesteś znaną aktorką, jednak dzisiaj spotykamy się z okazji Twojego debiutu pisarskiego. Skąd pomysł na napisanie książki? Joanna Brodzik: Opowieści kulinarne „Umami” to pomysł zrodzony z chęci znalezienia dla siebie sensu i celu po mie- siącu trwania pandemii. Zaczęłam pisać, ponieważ szuka- łam dla siebie bezpiecznego schronienia. Taką przestrzenią były dla mnie właśnie wspomnienia z dzieciństwa i obszaru okołokulinarnego, na podstawie których powstały kolejne rozdziały książki. Pisałam, żeby dać sobie ukojenie i wy- tchnienie, wcale nie zakładając, że to będzie miało ciąg dalszy. To chęć zadbania o siebie doprowadziła mnie do sy- tuacji, w jakiej znajdujemy się dzisiaj, kiedy to rozmawiamy podczas spotkania autorskiego promującego moją książkę „Umami. Opowieści i przepisy”. Pomimo tych trudnych kulis powstania, Twoja książka jest bardzo pozytywna. Owoc mojej pracy, czyli książka, wraz ze swoim cięża- rem i kształtem, jest dowodem na to, że nawet z najtrud- niejszego czasu może wyniknąć coś, co stanie się nowym rozdaniem, przygodą, która zapoczątkuje kolejną w życiu drogę i zaprowadzi tam, gdzie w ogóle byśmy się nie spo- dziewali (śmiech).

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz