| STYCZEŃ 2024 SMACZNEGO | 67 a nie ręką. I jeszcze jedno: ogórek konserwowy, pomidor oraz sałata z dressingiem na bazie majonezu podane są obok bułki, a nie w jej wnętrzu. Nie wiadomo, kto tak naprawdę przyrządził pierwszego amerykańskiego burgera. Prawo do tego tytułu rości sobie kilka osób, m.in. Frank i Charles Menches, którzy w 1885 roku zaczęli sprzedawać kanapki z mieloną wołowiną, ketchupem i plastrami cebuli. Kanapkę nazwali hamburgerem na cześć miasta Hamburg w stanie Nowy Jork. W tym samym roku Charlie Nagreen sprzedawał na targach kotlet pomiędzy dwiema kromkami chleba. W 1900 roku duński imigrant Louis Lassen zaserwował klientowi swojej restauracji kotlet z mielonej wołowiny umieszczony pomiędzy podgrillowanymi tostami, a w 1905 roku Fletcher Davis poczęstował swoich gości bułką z kotletem mielonym, musztardą i majonezem. ZŁOTY BURGER Niech historycy kulinarni kłócą się, a my zgłodnieliśmy! Zaczniemy z wysokiego C i wybierzemy się do Gordona Ramsaya. Słynny brytyjski szef kuchni w swojej restauracji „Gordon Ramsay Burger” podaje kompozycję składającą się z kawałka wołowiny z podsmażoną polędwicą wagyu – najdroższą wołowiną świata, truflowym serem Pecorino, majonezem z prawdziwków i dodatkową czarną truflą. Cena – 80 funtów.
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz