SUKCES PO POZNAŃSKU 2/2025

| luty 2025 66 | smacznego dostarczymy organizmowi od jednej do dwóch godzin energii. W przypadku tych z nadzieniem kaloryczność może wzrosnąć nawet do 400 kcal. Rekordziści i pasibrzuchy Mimo że pączki to kaloryczne bomby, jest wielu śmiałków, którzy mają sobie to za nic, bo kochają słodkie ciacha i są w stanie, mówiąc dosadnie, pożreć ich wiele. Najwięcej zjedzonych pączków w ciągu określonego czasu według Księgi Guinnessa: 2017 roku Polak Sławomir Smereka ustanowił rekord świata w tej kategorii, zjadając 16 pączków w ciągu 3 minut w konkursie w Poznaniu. W oficjalnym konkursie w USA Polak Mateusz „Sójka” Rychter ustanowił rekord, zjadając 22 pączki w ciągu pięciu minut. Ten rekord został ustanowiony podczas Mistrzostw Świata w Jedzeniu Pączków (The World „Paczki” Eating Championship) w Hamtramck, Michigan, w lutym 2020 roku. Mateusz Rychter, znany również jako „Sójka”, był wówczas jednym z najbardziej utytułowanych zawodników w tej nietypowej konkurencji. Jego osiągnięcie zostało uznane za rekord w oficjalnym konkursie organizowanym przez Major League Eating (MLE), wiodącą organizację w dziedzinie konkurencji jedzenia. Od krepli po berlińskie kulki W zależności od regionu i kraju, pączki miały lub mają swoje określone nazwy. Mówiono na nie babałuchy, kreple czy bliny. Określenie „krepel” znane było na Śląsku, co ma swoje korzenie w tradycji niemieckiej, gdzie „Krapfen” oznacza ciasto smażone na tłuszczu. Na Kaszubach z kolei są purcle. W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu. Np. smaży się je tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka. W ten sposób są przygotowywane Berliner Pfannkuchen, mniej tłuste pączki niemieckie, znane też w Portugalii jako Bolas de Berlim, we Francji jako Boule de Berlin, a Berliininmunkki w Finlandii. Berliner Pfannkuchen wypełniane są ajerkoniakiem, sosem czekoladowym lub nadzieniem z budyniu waniliowego i lukrem z ajerkoniaku. W niektórych regionach w ostatki dla żartu zwyczajem jest napełnianie pojedynczych okazów musztardą, cebulą, a nawet trocinami zamiast na przykład dżemem. Bolas de Berlim trafił do Portugalii w czasie II wojny światowej za sprawą żydowskich uchodźców, zdobywając natychmiast popularność. Posypuje się je cukrem i napełnia specjalnym kremem cukierniczym wstrzykiwanym po upieczeniu. Dziurka jest widoczna z boku pączka. Są też większe niż niemiecki pączki. Uwaga! W 2023 roku „kulki berlińskie” stały się trzecim najczęściej spożywanym ciastem w Portugalii, ze średnią liczbą sprzedanych w wysokości około 250 tysięcy dziennie. Początkowo istniały tylko ze śmietaną i bez śmietanki, obecnie istnieje wiele odmian. Są zatem z: czekoladą, dżemem truskawkowym, białą czekoladą, a nawet chlebem świętojańskim. Powszechnie zjadane są na plażach i sprzedawane przez ulicznych sprzedawców. Francuskie pączki, czyli „berlińskie kulki”, nadziewane są przed smażeniem marmoladą, dżemem lub kremem cukierniczym (costarde) i posypane cukrem. Rzadziej spotykane są kule berlińskie nadziewane czekoladą, szampanem, mokką lub adwokatem, a nawet bez dodatków. Wstrzykuje się je już po obróbce termicznej do środka. W Belgii, gdzie są bardzo popularne, nazywane są czasami także „kulkami Yser”. Nazwa ta, której użycie zanika, powstała po I wojnie świato-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz