SUKCES PO POZNAŃSKU 3/2020

ZDROWIE I URODA | 79 sukces PO POZNAŃSKU | MARZEC 2020 DIETA W ALERGIACH WZIEWNYCH W przypadku alergii na brzozę występują krzyżówki z pokarmami takimi jak niektóre owoce pestkowe (jabłko, gruszka, brzoskwinia), surowe pomidory i su- rowa marchewka, kiwi, curry, a czasem banany, liczi, mango, pomarańcze, surowe ziemniaki, soja, anyż, papryka, pieprz, kminek, kolendra i orzechy. Te, które są reaktywne należy wykluczyć. Co ciekawe, również połączenie pyłków brzozy i lateksu może powodować krzyżową reakcję alergiczną. W przypadku innych pyłków, krzyżówek jest na szczęście mniej. Pojawia się pytanie, czy alergik uczulony np. na bylicę reaguje na wszystkie krzyżówki pokarmowe? Otóż nie. Jest to zależność osobnicza, w każdym przypadku jest inaczej. Dlatego oprócz badania na alergie wziewne, warto wykonać wysoce specjalistyczny test molekularny alergii. KALENDARZ PYLEŃ W 2020 ROKU Ponieważ mamy mocno zauważalne ocieplenie kli- matu, sezon pylenia zaczyna się stosunkowo szybko. I tak już w lutym pyli leszczyna i olsza. W drugiej połowie marca zaczynie pylić brzoza. W momencie, kiedy zauważymy u siebie objawy alergii, powinniśmy wycofać z diety krzyżówki pokarmowe. Najwięcej krzyżówek pokarmowych występuje dla pyłku brzozy, bylicy oraz traw i zbóż. Czy możemy zrobić coś jeszcze, aby poprawić stan zdrowia alergika? Zdecydowanie tak! Konieczne jest utrzymywanie witaminy D3 na wysokim poziomie poprzez wprowadzenie stałej suplementacji. W tej chwili WHO zaleca suplementację witaminy D3 przez cały rok, a nie jak dotychczas w okresie od września do kwiet- nia. Powinniśmy również zadbać o jelita, bo to z nich bierze się odporność. Możemy sięgnąć po adaptogeny, czyli ziołowe preparaty o potwierdzonym działaniu, pochodzące z medycyny chińskiej oraz ajurwedyjskiej. W domu natomiast możemy stosować filtry powietrza i nawilżacze. Niestety, osoby z alergiami wziewnymi mają znacznie większe szanse na nietolerancje pokarmowe IgG-zależ- ne, czyli tzw. nadwrażliwości pokarmowe. Funkcjono- wanie organizmu jest zależne od bardzo wielu czynni- ków i zawsze będzie stanowił on dla nas zagadkę. Na szczęście rozwój nauki i medycyny pozwala zrozumieć coraz więcej, a jeśli znamy źródło objawów, zdecydowa- nie łatwiej pomóc pacjentowi. I pamiętajmy, jak podaje chińskie przysłowie: „Jakikol- wiek jest ojciec choroby, matką jest zawsze dieta”. Dieta może przynieść niespodziewaną ulgę i tu jest miejsce dla dietetyka klinicznego. Więc smacznego i zdrowego! Zapraszam do gabinetu. z MGR ALICJA BRODOWIAK Dietetyk kliniczny, Prezes Zarządu Centrum Medycznego Syner - gy Clinic. Absolwentka Politechniki Poznańskiej i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Od lat zajmuje się tematem dietetyki i wyprowadzaniem organizmu z chorób na podstawie diety. Ukoń - czyła wiele kursów w miejscach takich jak: Cambridge Diagno - stics, Gr-Med., Instytut Mikroekologii, Nova Group, Filorga, Barbell Kitchen, Ajwen, Vitaimmun, Diagnostyka dla Dietetyka, Alab Laboratories, Dietetyka według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Centrum Szkoleń Sportowych, Akademia Dietetyki. Specjalizuje się w alergiach opóźnionych (wcześniej IgG, obecnie IgG-zależnych i IgA-zależnych) oraz alergiach pierwszego stopnia, mikrobiotą je - litową, obciążeniami organizmu różnego typu oraz prowadzeniem interdyscyplinarnym w chorobach autoagresywnych. SŁAWOMIR BRANDT

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz