Sukces po poznańsku 3/2022

80 | SMACZNEGO | MARZEC 2022 Wiele restauracji stara się obecnie mieć jakieś da - nie wege, ale czasami jest to usunięcie np. z sałatki Cezar kurczaka, a to chyba jednak nie o to chodzi. Według mnie, każdy klient powinien poczuć się zadbany w restauracji. Takie działania, o których Pan wspomniał, trzeba przyznać, często nie są satysfakcjonujące. A przecież wystarczy wprowadzić 2–3 wege opcje i każdy będzie zado- wolony. Myślę, że ludzie mieliby wtedy większą swobodę, jeśli chodzi o wybór lokalu, kiedy wybierają się na miasto większą grupą. Jak unikać złych miejsc z jedzeniem wege, by nie odwiedzać ich dwa razy – pierwszy i ostatni? Zawsze warto zrobić research i zapytać o polecenia na miej- scowych wege grupach na Facebooku. Później można spraw- dzić opinie o danej restauracji wGoogle lub na Facebooku. Ja przed wyborem restauracji zazwyczaj sprawdzammenu, aby upewnić się czy to, co oferuje dane miejsce, mi odpowiada. Czerpię z jedzenia przyjemność i często, a nawet bardzo często, trafiam na dania, które głównie epatują przyprawami, a nie wydobywają smaku np. z soczewicy, cieciorki, czy kalafiora. To prawda. Oprócz użytych przypraw, dużo zależy od rodzaju obróbki termicznej danej potrawy. Sam ugotowany i doprawiony kalafior może być nudny, ale już upieczona główka kalafiora czy wege skrzydełka kalafiorowe mogą być czymś naprawdę dobrym. Podobnie z ciecierzycą. Nawet do- danie najlepszych przypraw nie spowoduje, że nagle zacznie ona smakować inaczej. Ale wystarczy wcześniej podprażyć ją w piekarniku lub potraktować jako bazę do wege kotletów i już smak się zmienia. Nie wydaje się Pani, że kucharze gotujący dania mięsne, przygotowują lepsze smakowo dania wege niż kucharze, którzy nigdy nie przygotowywali dań mięsnych? Ja wiele razy się o tym przekonałem. Mam podobną opinię, ale nie mam pojęcia z czego to wy- nika. Może chodzi o lata doświadczenia w kuchni – w końcu moda na gotowanie wege przyszła do Polski nie tak dawno temu. Powodem może być też nadmierna dbałość o to, aby wege danie było „zdrowe”, przez co zostaje ono odchudzone o niektóre składniki i ostatecznie taki posiłek traci mocno na smaku. Jakie jest Pani zdanie na temat nazywania dań bez - mięsnych nazwami mięsnymi, jak smalec, parówki, kotlety, bigos? Jestem zdecydowanie za i sama chętnie korzystam z tych nazw. Jak dla mnie, wiele to ułatwia w codziennym życiu – każdy przecież wie, jak wygląda burger. Prościej jest więc powiedzieć, że jemwegańskiego burgera niż, że jem produkt zrobiony na bazie białka grochu, pszenicy i soi, który został stworzony na podobieństwo burgeramięsnego, ale burgerem nie jest.Warto pamiętać, żewiele osóbwybieraweganizm lub wegetarianizm z powodów etycznych lub zdrowotnych, a nie dlatego, że nagle przestali lubić mięso. Nic więc dziwnego, że poszukują oni odwzorowania tych smaków w wersji roślin- nej orazmają chęć je tak nazywać i wprowadzać do słownego obiegu. Wkrótce Wielkanoc, a te święta są mięsne, jak żadne inne. Wynika to z tradycji i 40-dniowego po - stu. Jakie dania znajdują się na stole u wegetarian? Fakt, Wielkanoc, jeśli chodzi o przygotowanie wege potraw, jest dużo trudniejsza. Jednak Internet obfituje w przepisy na wegetariański żurek, sałatkę jarzynową z wegańskim majo- nezem, mazurek, tofurnik, babkę drożdżową, pasztety wa- rzywne czy bezjajeczne pasty. Jeśli nie lubimy spędzać dużo czasu w kuchni, warto skorzystać z ofert restauracji, które oferują zweganizowane wielkanocne dania. Najlepszy posiłek wege jaki Pani zjadła? Chyba wegańskie sushi w tempurze, z pieczoną dynią, sosem bulgogi i dodatkami. Aż się rozmarzyłam. Może podzieli się Pani jakimś przepisem z naszymi Czytelnikami? Oczywiście! Bardzo polecam przepis na szybkie, wegańskie banoffee bez pieczenia. WEGAŃSKIE BANOFFEE BEZ PIECZENIA Składniki: w paczka herbatników w 3 banany w puszka mleczka kokosowego 85% (chłodzona przez całą noc w lodówce) w 2–3 łyżki cukru pudru w 200 gramów daktyli w sok z cytryny w szczypta soli Przygotowanie: Ciastka rozgniatamy na pyłek. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleczka kokosowego. Wykładamy na spód naczynia i wsta - wiamy do lodówki. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odsączamy i blendujemy z odrobiną soli. Wykła - damy na spód ciasta. Banany kroimy w drobne plasterki, skrapiamy łyżką soku z cytryny i wykła - damy na masę daktylową. Stałą część mleczka ko - kosowego ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy masę na banany, posypujemy delikatnie kakao lub pokruszoną czekoladą, schładzamy. z

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz