SUKCES PO POZNAŃSKU 3/2023

| MARZEC 2023 66 | POZIOM WYŻEJ JESTEŚMY MIEJSCEM Gościnność i miłość do dobrej kuchni przerodziła w życie zawodowe. O realizowaniu marzeń, swoich inspiracjach i wyzwaniach związanych z prowadzeniem własnego biznesu, rozmawiamy z Anną Szczepkowską – współwłaścicielką, dyrektor Restauracji i Hotelu Sezony . TEKST: RESTAURACJA I HOTEL SEZONY I ZDJĘCIA: PATRYCJA OLESZYŃSKA, KINGA SKALIK Prowadzenie hotelu i restauracji zdaje się być bar - dzo trudnym zadaniem w dzisiejszych czasach. Kie - dy poczułaś, że chcesz to robić zawodowo i co Cię do tego zainspirowało? Anna Szczepkowska: Kluczowa od zawsze była dla mnie gościnność. I to ona po cichu podpowiadała mi, że mogła- bym się nią dzielić na większą skalę. Pierwotnym pomysłem była restauracja. Inspiracją były restauracje europejskie, któ- re reprezentują bardzo wysoki poziom, ale nie leżą w sercu miasta, tylko na jego obrzeżach, często nawet na wsi. Poza tym brakowało takiego miejsca w mojej najbliższej okolicy (wschodnia strona Poznania), takiego, które serwowałoby dania w oparciu o dobry jakościowo produkt, według naj- nowszych trendów współczesnej gastronomii, dla najbar- dziej wymagających gości. Potem pojawił się pomysł, aby była to nie tylko restauracja, ale również hotel. Miałamwiele szczęścia, że w jednym czasie i miejscu mogło zadziać się realnie to, co do tej pory było tylko (i aż) moimmarzeniem. Skąd pomysł na nazwę „Sezony”? Jako dziecko wychowywałam się w otoczeniu natury – mieszkałam kilka metrów od lasu. Zmienność pór roku od początku miała na mnie duży wpływ. Uważam, że ota- czająca nas przyroda i jej cykliczność nadaje rytm nasze- mu życiu. Stąd też nazwa „Sezony”. Jesteście „młodym” miejscem, a już na starcie spo - tkaliście się z ogromnym wyzwaniem, jakim była pandemia. Jak sobie poradziliście? Pierwszy lockdown przetrwaliśmy z dość pozytywnym na- stawieniem. Mieliśmy dużo energii i pomysłów. W krótkim czasie zmobilizowaliśmy się, zmieniając całkowicie menu do Z DUSZĄ | MATERI Ł PROMOCYJNY

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz