SUKCES PO POZNAŃSKU 3/2024

| MARZEC 2024 26. URODZINY KLUBU EKWADOR ZDJĘCIA: KLUB EKWADOR To były niesamowite urodziny. Tumy ludzi, najlepsi dj’e, doskonała atmosfera – tak w skrócie wyglądał jubileusz Klubu Ekwador w Manieczkach. O północy odśpiewano głośne „sto lat”, a szefostwo nie kryło wzruszenia. Nie mogło nas zabraknąć. z ZDJĘCIA: ORGANIZATOR W pachnących mąką, ciastem i ciasteczkami wnętrzach pracowni „W Dobrym Składzie”, mieszczącej się w puszczykowskiej Lokomotywie, już po raz drugi wspólnie z Orvita – eko orkiszowe odbyły się warsztaty pieczenia chleba orkiszowego. Tym razem twórcze spotkanie połączono z degustacją greckiej oliwy i oliwek. Na początku, wszystkich amatorów chleba na zakwasie powitała Julita Świergiel-Taisner, właścicielka „W Dobrym Składzie” – marki oferującej ciasteczka i wypieki wykonane ręcznie z naturalnych składników: bez konserwantów, chemii, spulchniaczy i ulepszaczy; słodkich, ale też wytrawnych nie zawierających cukru. Razem z pastami i dipami można ich było skosztować na miejscu także w wersji bezglutenowej. Po kilku słowach wstępu, warsztatowicze przystąpili do pracy przeplatanej krótkimi prelekcjami ekspertów z Orvita z zakresu specyfiki zakwasu oraz właściwości samego orkiszu. Co najważniejsze uczestnicy zdobyli cenną wiedzę na temat uzyskania właściwej konsystencji ciasta orkiszowego. Jest ono potrzebne do wypieku najzdrowszego chleba jakim jest orkiszowy z mąki pochodzącej z pradawnej odmiany zboża Oberkulmer Rotkorn. Mąka na stałe jest dostępna w sklepie stacjonarnym oraz internetowym www.wdobrymskladzie.pl. z ORKISZOWO W DOBRYM SKŁADZIE 108 | W OBIEKTYWIE

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz