SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2024

| KWIECIEŃ 2024 SMACZNEGO | 71 MAC AND CHEESE Mac and cheese to danie wyjątkowo szybkie do zrobienia i superpyszne, uwielbiane przez Amerykanów, którzy potrafią dodawać go do burgerów, a nawet robić z niego kotlet. SKŁADNIKI: 300 g makaronu typu kolanka, 2 płaskie łyżki masła, 3 płaskie łyżki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 150 g sera cheddar (może być gouda), pieprz PRZYGOTOWANIE: W czasie, gdy makaron się gotuje, na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Do tak przygotowanej zasmażki stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając, aby sos był gładki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać więcej mleka. Do sosu dodać ugotowany, odcedzony makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem. NO I NA KONIEC WŁOCHY Dlaczego? Bo nie chce się narazić Włochom, chociaż z nimi bym się dogadał, ale z naszymi rodakami, którzy uważają, że o makaronach i kuchni włoskiej wiedzą więcej niż prawdziwy Neapolitańczyk o pizzy neapolitańskiej czy rodowity Rzymianin o paście carbonara. Świadczy o tym mrowie włoskich restauracji, które zawsze będą twierdzić, że to, co gotują, to jest „verace” (prawdziwe). Zresztą sami Włosi potrafią się spierać o to, czy ich danie jest bardziej mojsze niż twojsze. Pisze o tym znakomicie w dwóch tomach Marlena de Blasi „Smaki południowej Italii” i „Smaki północnej Italii”. Niewątpliwym faktem jest to, że makaron dla Włochów to ważny, kto wie, czy nie najważniejszy, produkt spożywczy. Są światowymi liderami zarówno pod względem produkcji (ponad 3,2 mln ton rocznie), a także konsumpcji (około 24 kg na osobę na rok). Na włoskim rynku dostępnych jest ponad 300 kształtów makaronu, a każdy region tego kraju ma swoją ulubioną formę i kultową recepturę makaronu. Niekwestionowani liderzy to cztery kultowe makarony: spaghetti, penne, fusilli i rigatoni, które stanowią 70% produkcji. Pozostałe 296 form jest dla Włochów nie mniej ważne. Każda z nich dostosowana jest do innego rodzaju sosu, a nawet subtelne różnice w kształcie są dla włoskich kucharzy bardzo istotne i często dla nas niezrozumiałe. Pamiętajmy, że makaron we włoskich daniach musi być al dente i że ravioli czy tortellini to nie pierożki, ale faszerowany makaron. z

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz