| KWIECIEŃ 2025 60 | SMACZNEGO utrwalany. W efekcie, po sparzeniu, kiełbasa przybiera szaro-siny odcień. MIĘSO MUSI BYĆ NA STOLE W polskiej kulturze i historii tak było, jest i miejmy nadzieję, że wciąż będzie – mięso musi być na stole. Czy można wyobrazić sobie wielkanocny stół bez szynek, białej kiełbasy, pieczeni i pasztetów, którym towarzyszą jaja i baby oraz mazurki? Są tacy, którzy powiedzą, że tak, ale nie będą one miały nic wspólnego z polską tradycją. Nie sięgając głęboko do źródeł, w których opisywane są uginające się stoły pod ciężarem jeleni, dzików, prosiaków i ptactwa, wystarczy przytoczyć cytat z nieodżałowanej Hanny Szymanderskiej, by przekonać się, że wciąż kultywujemy tradycje naszych przodków: „Tradycja nakazuje umieszczenie na świątecznym stole wędzonek. Nie może ich też zabraknąć w koszyczku ze święconką. Wszelkiego rodzaju wędzonki (…) zawsze uchodziły za wędliny szlachetne. Najbardziej znane z nich to szynki, ale w staropolskiej kuchni nie brakowało innych wędzonych wysokiej jakości mięs: schabów środkowych, schabów karkowych, doskonałych boczków, ozorów wołowych, półgęsków: a wędzono również pośledniejsze gatunki: salcesony, pasztetówki czy słoninę.” Takie stoły pokazuje i promuje m.in. na Targach Edukacyjnych na MTP oraz w siedzibie PAP Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy już od wielu lat. Prowadzone też były i są certyfikacje tradycyjnych wędlin, jak: wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska, szynka rolka. – To te wyroby, które powinny się znaleźć tradycyjnie na śniadaniu wielkanocnym – mówi Jacek Marcinkowski. – Głównie na stole znajdują się wieprzowe wyroby. Chociaż są też nowe trendy, bo i drób się pojawia w postaci pieczonych piersi indyka czy galaretek drobiowych. ŚNIADANIE DO KOLACJI – Czego na Twoim wielkanocnym stole nie może zabraknąć, Jacku? – Wędlin wieprzowych, szynki gotowanej, białej kiełbasy oczywiście i to tej naszej opatrzonej unijnym znakiem, ale powinny być także pasztety i galart. Pamiętam z domu rodzinnego, jak tato ucierał majonez własnoręcznie, bo to był produkt, który był tak samo trudny do zdobycia jak pomarańcze. Oczywiście muszą być jajka, sosy do nich! Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana tylko w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz