SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2025

| KWIECIEŃ 2025 64 | SMACZNEGO SOS WIOSNĄ PACHNIE (DO JAJEK, ALE NIE TYLKO) Polecam zupełnie coś innego, a wiosna na stole w Wielkanoc to niezaprzeczalnie wartość dodana. Składniki: 10 rzodkiewek, 1 ogórek zielony, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki ulubionego majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Rzodkiewkę i ogórek drobno kroimy. Siekamy koperek i szczypiorek. Przekładamy wszystkie składniki do miseczki, dodajemy majonez, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy sos i już… SOS MAJONEZOWO-MUSZTARDOWO-MIODOWY (KOCHAJĄ GO JAJKA, ALE TAKŻE MIĘSIWA I WĘDLINY ZABIEGAJĄ O JEGO TOWARZYSTWO) Tworzymy go z połączenia majonezu z ulubioną musztardą oraz płynnym miodem (polecam mniej wyrazisty, tzn. na pewno nie gryczany czy spadziowy leśny, ale wielokwiatowy lub akacjowy). Na 100 g majonezu wystarczy 1-2 łyżeczki musztardy (można dodać francuską z ziarenkami gorczycy) i jedna łyżka miodu. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Całość ubijamy albo różdżką, albo widelcem. Trochę gimnastyki przed świętami przyda się każdemu. SOS PIEKIELNIE OSTRY (JAJKA, PARÓWKI NA GORĄCO, KIEŁBASA Z WODY, PIECZONE MIĘSO) Składniki: 3 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu (takiego, żeby nie był kwaśny), sos chilli pikantny (dla zjadaczy żyletek polecam dodać Sos Roleski Trinidad Scorpion Piekielni Ostry), 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (również uważamy na to, by nie była octowa). Sól do smaku. Przygotowanie: Majonez przekładamy do miseczki. Dodajemy do niego keczup, musztardę i sos chilli. Doprawiamy odrobiną soli, jeśli potrzeba. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. z grilla, ja np. lubię ryby z sosami np. wasabi, a grillowaną kiełbasę z sosem curry albo salsą. Bazą wyjściową wielu sosów zimnych jest majonez. Do sosów zimnych zalicza się sałatkowe na bazie oleju i octu winnego, kwasku cytrynowego, tj. winegret oraz dipy – gęste sosy, np. na bazie jogurtów. Jakie zatem wybrać sosy na wielkanocny stół do mięs, wędlin i jajek? Oczywiście zaraz padną nazwy tych najbardziej znanych: czosnkowy, chrzanowy, szczypiorkowy, tatarski. Tak, oczywiście, ale dwie rzeczy. Polecam robić je samemu na bazie dobrych majonezów (mój ulubiony to bez jajek Cremajo, chociaż nie jestem weganinem), bo wiele sosów gotowych smakuje nie tak, jakbyśmy sobie wyobrażali. A po drugie namawiam do tego, by złamać domowe standardy. Tradycja tradycją, ale np. wyobraźcie sobie majonez grzybowy. Wystarczy kilka chwil, by się cieszyć jego smakiem: blenderem miksujemy kilka grzybów suszonych na pył. Dodajemy do naszego ulubionego majonezu, dosypujemy szczyptę pieprzu i cukru. Tak, tak, już od dawna robiąc sosy, zastępuję sól odrobiną cukru. To stary trick z cukiernictwa, by do ciasta dodać szczyptę soli, co wybije słodycz, a szczypta cukru podbije słone smaki. Wszystkie składniki ubijamy na puch i podajemy np. z mięsem lub wędlinami z dziczyzny. Zapraszam zatem do kuchni na wspólne mieszanie! A, jeszcze jedno, sosy można zrobić np. w Wielki Czwartek, zamknąć do słoików i wstawić do lodówki. Jak to mówiły nasze babcie: wszystko się przegryzie i odda nam pełnię smaku. JAK DOBRAĆ SOS DO JAJEK? Jajka na twardo, z ich jednolitą teksturą i delikatnym smakiem, tworzą doskonałą bazę dla różnorodnych sosów, pozwalając na eksperymentowanie z szeroką gamą smaków. Sosy kwaśne, takie jak klasyczny sos tatarski z dodatkiem korniszonów i kaparów, wprowadzają przyjemny kontrast, odświeżając i równoważąc bogatą teksturę jajek. Pikantne sosy, na przykład na bazie chilli czy musztardy, dodają jajkom na twardo charakteru i zdecydowanego wyrazu, idealnie podkreślając ich łagodność. Dla miłośników bardziej subtelnych połączeń, sosy kremowe z dodatkiem ziół, jak sos koperkowy lub sos na bazie jogurtu ziołowego, mogą podkreślić naturalną delikatność jajek, dodając do nich świeżości i lekkości. Jajka na twardo świetnie łączą się również z sosami słodko-kwaśnymi, np. z dodatkiem miodu, tworząc interesujące połączenia.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz