SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2021
14 | Na okładce | maj 2021 3 L a t a m a m y Lubi Pan słodycze? Oczywiście, lubię słodycze, podobnie jak każdy inny obszar działalności Colian. Przygoda z biznesem, jak i ze słodyczami, stała się moją pasją i też sposobem na życie, a jeśli robi się to, co się lubi, chyba trudno o lepszy scenariusz. Mam to szczę- ście, że prowadzenie biznesu jest dla mnie przyjemnością. Odnajduję ją chociażby w testowaniu naszych produktów. Od lat rozwijamy firmę, która w portfolio posiada wiele znanych i lubianych przez konsumentówmarek, co ważne polskich. Uwielbiam czekoladę deserową Goplana. Muszę przyznać, że nie należę do większości, bo nie każdy gustuje w gorzkiej czekoladzie – jedynie około 20% społeczeństwa. Ja za nią wprost przepadam. Mam też inne ulubione produkty takie jak Śliwka Nałęczowska, chętnie sięgam po wafle Grześki czy ciastka Jeżyki. Lista moich topowych smaków jest długa, ale zdecydowanie preferuję te bazujące właśnie na czekoladzie deserowej. Próbuję również wyrobów konkurencji. Dobrze wiedzieć, co proponuje rynek. W codziennej pracy polegam na gustach innych, by wybrać taki smak, który polubią kon- sumenci – wsłuchujemy się w ich potrzeby. Tylko tak można zdobyć zadowolenie klientów i odnieść sukces. Ja sam pewnie nie nadawałbym się na testera, bo tak jak wspomniałemwcze- śniej, często wybieram gorzką czekoladę (śmiech). Dlaczego? Większość konsumentów sięga po czekoladę mleczną – szcze- gólnie dzieci i młodzież. Oczywiście też ją lubię. Uważam jed- nak, że gorzka ma większą wyrazistość smaku, ale to kwestia indywidualnych upodobań. Może to zmienia się z wiekiem. To w sumie dobrze, bo w gorzkiej czekoladzie nie ma tyle cukru. Wyroby czekoladowe mają bardzo dużo wartościowych skład- ników. Słodkie przekąski to drobna przyjemność (zwłaszcza w dobie pandemii), ale też dodatkowy zastrzyk energii, którego nie trzeba sobie odmawiać, jeśli sięgamy po produkty wysokiej jakości. Oczywiście nie możemy też ich nadużywać, bo dieta powinna być zrównoważona. Należy starannie układać jadło- spis i stawiać na wartościowe produkty, nie zapominając przy tym o odpowiednimdoborze kalorii. Ważne, by prowadzić też aktywny tryb życia. Jak widać, na naszą kondycję ma wpływ wiele czynników. Jednak osobiście uważam, że dobry produkt to dobre zdrowie i tej zasady się trzymam. Colian stawia na wysoką jakość, nie konkurujemy niską ceną. To jeden z na- szych celów biznesowych i proszę mi wierzyć, że ta strategia przynosi bardzo dobre efekty. Wnaszej ofercie posiadamy również produkty vege, które są odpowiedzią na potrzeby naszych konsumentów – żelki Akuku! Vege, w których zredu- kowaliśmy też zawartość cukru o 30%. W czym jest najwięcej cukru? Według mnie w cukierniczce… i to nie żart. Jak pokazują badania, Polacy najwięcej cukru spożywają właśnie z tak zwanej cukierniczki, tzn. w obrębie własnych gospodarstw domowych. Choć trzeba przyznać, że sytuacja od kliku lat ulega zauważalnej zmianie – konsumpcja cukru w naszym kraju spada. Mimo to rządzący zdecydowali się na dość drastyczne kroki w tym zakresie – w styczniu tego roku wprowadzili w życie podatek cukrowy od zawartości cukru w napojach. W dobie pandemii polscy przedsiębiorcy potrzebują wsparcia, aby mogli przetrwać ten trudny czas, a nie dodatkowych obciążeń. Uderzył w Was mocno? Uderzył w całą polską branżę napojową, szczególnie w napoje gazowane nieowocowe. Dla Colian okazał się bardzo dużym utrudnieniem, głównie dlatego, że nasz sztandarowy produkt, Oranżada Hellena, ma unikalny landrynkowy smak. Nie da się zmienić jego składu tak, by zachować charakterystyczne cechy i jednocześnie wyeliminować konieczność opłaty cukrowej.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz