SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2021

| maj 2021 3 L a t a m a m y Przygotowanie: Umyć, obrać i pokroić ziemniaki w plastry ok. 3 mm grubości. Podgrzać oliwę z oliwek na patelni do ok. 100 st. C. Umyć ponownie plastry ziemniaków i osuszyć. Smażyć na patelni w oliwie z oliwek do momentu przyrumienienia. Ubić jajka w dużej misce. Odsączyć smażone ziemniaki i włożyć do miski z jajami. Posolić do smaku. Odstawić na 15 minut. Na teflonowej patelni wylać pół łyżki oliwy z oliwek i podgrzać do ok. 150 st. C. Wlać mieszankę ziemniaków i jajek na patelnię i zmniejszyć ogień. Smażyć przez ok. 5–6 min. Przykryć patelnię talerzem (o tej samej średnicy co patelnia) i szybkim ruchem od - wrócić patelnię, podtrzymując talerz drugą ręką tak, żeby omlet znalazł się na talerzu. Przełożyć tortillę z talerza na patelnię i smażyć drugą stronę. Powtórzyć tę czynność jeśli potrzeba. Podawać na ciepło lub zimno, z majonezem lub bez. Można kroić w trójkątne porcje albo w małe kwadraty, wbijając w każdy wykałaczkę bankietową. ¡Buen provecho! To tradycyjne danie hiszpańskie, które możemy znaleźć nie tylko w dobrych restauracjach i ba - rach, ale też w każdym domu. Nazwa znaczy „omlet hiszpański”. Jest okrągłe i potrzebne są nam dwa główne składniki: ziemniaki i jajka oraz kilka dodatków Składniki: w ziemniaki – 1kg, w jajka – 6–8 szt. w zależności od rozmiaru, w oliwa z oliwek do smażenia (tyle, żeby przykryła ziemniaki na patelni), w sól Przepis mistrza: tortilla española

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz