SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2021
W OBIEKTYWIE | 93 | MAJ 2021 3 L A T A M A M Y trudnej sytuacji w gastronomii, podjęliśmy akcję pomocy i niesienia radości tym, którzy potrzebują wsparcia w okresie świątecznym - wyjaśnia Bartek Grzybowski. - Przed Wigilią pomyślałem, że trudny czas dla branży jest najlepszym momentem, by pokazać, że pomagać i dzielić trzeba się nie tylko wtedy gdy zbywa, ale także wtedy kie- dy trzeba walczyć o utrzymanie restauracji. Szybko naszą ideę podłapała Drużyna Szpiku z Dorotą Raczkiewicz i stworzyliśmy łańcuch gorących serc. Już wtedy wie- dzieliśmy, że powtórzymy akcję na Wielkanoc. Co więcej odbędzie się trzecia edycja na Boże Narodzenie. Mamy nadzieję już w normalnych czasach. Pomoc tym razem otrzymali pogorzelcy z wieżowca na Keplera 8: rodzina z czwórką małych dzieci (Karol 10, Łucja prawie 6, Asia prawie 4, no i Macius 8 miesięcy). Życie Ich nie rozpieszczało. Doświadczyli choroby i bie- dy. Teraz mieszkają w małym działkowym domku, nie narzekają, uczą się cieszyć każdą zdrową i dobrą chwilą. Drugą rodziną była nastoletnia córka z chorą onkologicz- nie mamą, która mimo operacji straciła prawie w całości w tym roku wzrok. Postanowiliśmy wystawić na Licyta- cję przygotowaną przez szefa kuchni IL Padrino, Marka Szubę śniadanie wielkanocne dla 4 osób, które wzbogacił m.in. chleb wypieczony przez Marcina Kaczmarka-Pielin właściciela piekarni z Wildy Bread Morning by Pielin oraz wędliny od Józefa Konarczaka. - To niesamowita historia. Śniadanie wylicytował Mikołaj Augustyniak za kwotę 550 zł i postanowił przekazać je komuś kto bardziej go potrzebuje. Śniadanie trafiło do rodziny z Ko- mornik, którą poszukaliśmy z Drużyną Szpiku. Wskazał ją miejscowy proboszcz. To rodzina z dzieckiem z zespo- łem Downa, obecnie będąca na kwarantannie z powodu koronawirusa - dodaje Juliusz Podolski. - Paczkę przekazaliśmy zostawiając ją pod drzwiami. Pani Asia popłakała się, była w wielkim szoku. Nie mogła się uspokoić. Dziękuję z całego serca Dobrym Ludziom – powiedziała Katarzyna Kleiber z Drużyny Szpiku, która tę paczkę zawiozła. - Cieszę się, ze już po raz drugi mogliśmy włączyć się w akcję, przygotować prezenty i inne paczki z produkta- mi spożywczymi oraz chemią gospodarczą – mówi Doro- ta Raczkiewicz. To jednak nie wszystko. Na odział hematologii Szpitala Klinicznego, przy ulicy Szamarzewskiego zawieźliśmy ciasto dla personelu i pacjentów, które zostało przygo- towane przez wspaniałych cukierników z GardenCity - Restaurants & Catering. Podziękowania dla Tomasza Zdrenki. Razem z nami byli, jak zwykle nasi Partnerzy: DRU- ŻYNA SZPIKU, Skarby Serowara - kochamy sery, Re- stauracja James Star, Bread Morning by Pielin, Coca-Co- la, Bidfood Farutex, Zakład Mięsny Konarczak, Fanex. z
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz