SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2022

WARTE POZNANIA | 29 | MAJ 2022 TTA NIEBO W GĘBIE! – Nie wyjdziesz dopóki nie spróbujesz wszystkich smaków – usłyszałam już na wejściu do wytwórni lodów „Pasjonatta”. Próbowałam. I chociaż przy kolejnej porcji czułam, że zjadłam za dużo, nie mogłam się oprzeć. Te lody to mistrzostwo świata! Nic dziwnego, skoro robione są przez prawdziwych pasjonatów lodziarstwa z zachowaniem niezwykłej dbałości o każdą recepturę i każdy detal. Ta niewielka, poznańska manufaktura z roku na rok podbija podniebienia coraz większej grupy ludzi. A za tym niebem w gębie stoją Oni – Paula Klińska i Bartosz Wawrzyniak . ROZMAWIA: JOANNA MAŁECKA ZDJĘCIA: SŁAWOMIR BRANDT Skąd się znacie? Bartek Wawrzyniak: Myślę, że to był przypadek, chociaż Paula twierdzi inaczej (śmiech). Paula Klińska: Nie ma w życiu przypadków, po prostu musieliśmy się spotkać. Któregoś dnia mój syn i przyja- ciółka uznali, że powinnam zająć się produkcją lodów rzemieślniczych. Skąd ten pomysł? PK: Kto z nas nie lubi lodów?! Nie znam. PK: No właśnie. Ja uwielbiam i całe życie chciałampracować w gastronomii. „Pasjonatta” to spełnienie moichmarzeń. No dobrze, ale lodziarstwo to nie taka prosta sprawa. PK: Wiadomo. Początkowo chciałam prowadzić lokal franczyzowy i w nim nauczyć się tej branży. Ten pomysł jednak nie wypalił. Zadzwoniłam więc do dużej firmy, która specjalizuje się w produkcji lodów od wielu lat, żeby

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz