SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2023

| MAJ 2023 86 | SMACZNEGO POZNAŃ W PRZEWODNIKU P rzewodnik powstał z inicjatywy firmy Michelin (producenta opon) z myślą o kierowcach podró- żujących po drogach Francji. Pierwsze wydania Przewodnika dołączane były bezpłatnie do zakupionych opon. Kolejne dostępne były za symboliczną cenę. Sekcja gastronomiczna Przewodnika powstała w 1926 roku. Sys- tem ocen bazował pierwotnie na jednej gwiazdce, przy- znawanej rekomendowanym lokalom. Z czasem system ocen rozwinął skalę do trzech gwiazdek, pod którymi kryją się takie treści: „Kuchnia wysokiej jakości, warta tego, by się zatrzymać”, „Doskonała kuchnia, warta tego, by nadłożyć drogi”, „Wyjątkowa kuchnia, warta specjalnej podróży”. Czerwony Przewodnik przyznaje również wyróżnienia i tu lista docenionych polskich restauracji jest już znacznie dłuższa. Symbol Bib Gourmand, oznaczający korzystny sto- sunek jakości do ceny, mają warszawskie restauracje Butche- MICHELIN Lista wyróżnionych restauracji w Polsce jest bardzo krótka. Pierwszą gwiazdkę Michelina w naszym kraju przyznano w 2013 roku. Otrzymała ją restauracja Atelier Amaro w Warszawie. Na kolejną trzeba było poczekać do 2016. Prestiżowe wyróżnienie powędrowało do restauracji Senses w Warszawie, zaś w czerwcu 2020 roku trzecią restauracją w Polsce nagrodzoną gwiazdką Michelina została Bottiglieria 1881 w Krakowie, w której szefem jest Przemysław Klima. Restauracje z Poznania zostaną uwzględnione w najbliższym wydaniu tego prestiżowego zestawienia. To trzecie polskie miasto, które zostanie ocenione przez słynnych inspektorów. TEKST: JULIUSZ PODOLSKI | ZDJĘCIA: ARCHIWUM PRYWATNE

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz