SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2023

| MAJ 2023 87 ry and Wine, Szóstka i Warszawska oraz krakowskie bistro Zazi i restauracja Fiorentina. Z kolei tak zwane komplety sztućców przyznano kilkudziesięciu restauracjom, w tym 4 komplety sztućców były dla warszawskiej Amber Room, a 3 komplety dla krakowskiego Copernicusa. POZNAŃ W SFERZE ZAINTERESOWAŃ MICHELINA Wydawca Przewodnika Michelin ogłosił w ostatnich dniach, że restauracje z Poznania będą uwzględ- nione w najbliższym wydaniu tego presti- żowego zestawienia. To trzecie polskie miasto, które zostanie ocenione przez słynnych inspektorów – to wynik nawią- zania współpracy wydawcy Czerwonego Przewodnika z Polską Organizacją Tu- rystyczną. – To doskonała wiadomość. Przewodnik Michelin jest najbardziej prestiżowym tego typu wydawnictwem na świecie. To, że najważniejsi recenzenci kulinarni zdecydowali się odwiedzić Poznań, świadczy o wysokim poziomie lokalnej gastro- nomii – powiedział Jacek Jaś- kowiak, prezydent Poznania. Poznańską ofertę gastrono- miczną od dłuższego czasu ob- serwują nie tylko smakosze i kry- tycy kulinarni z Polski, ale także świata. W ostatnim okresie po- jawiło się w mediach zagranicz- nych, sporo publikacji wskazu- jących zarówno na smakowitości oferowane przez poznańskie lokale, ale także na kucharzy, którzy tworzą wyjątkowe kulinarne kreacje. – Gastronomicz- na oferta Poznania została dostrzeżona przez najważniejszy przewodnik kulinarny na rynku. Świadczy to o ogromnym potencjale naszej oferty – mówi Jan Mazurczak, prezes Po- znańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), odpo- wiedzialnej między innymi za promocję kulinarnej oferty miasta. – Od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wy- boru kierunku podróży. Dziś kulinaria są jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszymmieście. Podobnego zdania jest Gwendal Poullennec, międzyna- rodowy dyrektor Przewodników Michelina, który mówi: – Poznań jest miastem, które nasi inspektorzy zwiedzali z przyjemnością. Jego kuchnia charakteryzuje się kosmo- polityzmem, z wpływami rozciągającymi się od Włoch po Japonię. I choć szefowie kuchni szanują tradycyjne przepi- sy, nie boją się ich interpretować w nowoczesny sposób. We wszystkich trzech polskich miastach błyszczą profesjonalne talenty, a ambitni szefowie kuchni chcą na nowo zinterpretować istotę polskiej kuchni i wyróżnić polską gastronomię na międzynarodowej scenie kulinarnej. ANONIMOWOŚĆ OCENY Wielką wartością Przewodnika jest to, że nie można kupić sobie w nim miejsca. Wydawca dba o to, żeby zachować pełną ano- nimowość oceny. Inspek- torzy pojawiają się tylko w sobie znanym czasie i, co najważniejsze, płacą rachunki za zjedzone po- siłki. Rzadko zdarza się, że gwiazdkę otrzymuje restauracja, w której szef kuchni nie jest rozpo- znawalny – przynajmniej w regionie. Audytorzy oceniają autorską kuchnię, która wynika z historii, filozofii i pasji szefa kuchni. CO DAJE OBECNOŚĆ W PRZEWODNIKU? – Obecność restauracji w Przewodniku Michelina sty- muluje rozwój turystyki krajowej i zagranicznej, ale też samych pracowników gastronomii – mówi Daniel Pa- wełek, restaurator, współwłaściciel grupy Ferment, do której należy kilka warszawskich restauracji, w tym wy- różnionych przez BIB Gourmand Butchery & Wine oraz Rozbrat 20. – Gdy pytamy naszych zagranicznych gości, dlaczego wybrali naszą restaurację, odpowiadają, że była w Przewodniku. W czerwcu wszystko będzie jasne i obo- jętnie, czy w Poznaniu zostanie przyznana gwiazdka, czy tylko inne symbole, miasto otworzy się na foodisów i to chyba najważniejsze. Pewnie ciekawi jesteście moje- go typu. Mam dwa, jeden od początku pewny w moim mniemaniu, drugi będący na granicy. Pozostawię je jed- nak sobie. z Poznańską ofertę gastronomiczną od dłuższego czasu obserwują nie tylko smakosze i krytycy kulinarni z Polski, ale także świata

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz