SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2024

| MAJ 2024 82 | SMACZNEGO nabiorą rumieńców (powinny być chrupiące), ściągamy na talerz, polewamy miodem, najlepiej akacjowym lub lipowym, albo syropem klonowym. Może być fiut, czyli gęsty, słodki syrop otrzymywany z buraków cukrowych. Nakładamy na górę gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych. Pyszota, gdy pod wpływem ciepłych szparagów pomalutku rozpuszczają się lody. SAŁATKA Jej twórcą był wspominany przeze mnie Janusz Masztalerz. Do jej przygotowania będziemy potrzebować jeden pęczek szparagów białych, pół melona, ćwierć kopru włoskiego (fenkułu), ćwierć sztuki selera naciowego, oliwę z oliwek, cytrynę lub limonkę, sól, cukier, wino białe. Najpierw blanszujmy białe szparagi, chociaż ja też przygotowywałem je na surowo, tylko obrane. Potem kroimy w średniej wielkości cząstki, melona w słupki lub wyodrębnione kulki, fenkuł i seler naciowy w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy. Możemy podawać na liściu sałaty czy nawet szpinaku albo jako cocktail w pucharku do lodów. Całość polewamy dipem z oliwy, cytryny, cukru i wina białego. Znakomicie sprawdza się do pieczystego z grilla. SOSY Klasyka to sos holenderski, ale spróbujcie innych, np. z gorgonzolą – prosty i szybki i, co najważniejsze, zawsze wychodzi, a możecie go też wykorzystać do karkówki z grilla czy steków. W podgrzanej śmietanie 36 proc. rozpuszczamy gorgonzolę i dodajemy odrobinę masła do smaku. Można dorzucić odcedzony marynowany zielony pieprz. Świetny jest też sos ze szparagów np. do łososia czy dorsza. Bierzemy 400 gram zielonych szparagów, 2 szklanki bulionu warzywnego, 1 szklankę słodkiej śmietany i 2 łyżki śmietany 36 proc., 1/2 szklanki wytrawnego wina. Blanszujemy szparagi bez główek w gorącym bulionie do miękkości. Następnie rozcieramy na sitku. Do masy szparagowej dodajemy dwie śmietany i wino, doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Całość powinna być dość gęsta. Co z główkami? Chrupiemy ze smakiem. Kto szparagożercy zabroni? NALEWKA Są tacy, którzy uważają, że nalewkę można zrobić ze wszystkiego, nawet ze sznurówek. Może to nie jest do końca prawda, bo niektóre „dzieła” wywołały we mnie Świetny jest też sos ze szparagów np. do łososia czy dorsza

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz