| MAJ 2024 83 tak duży absmak, że pamiętam je do dzisiaj. Z alkoholowymi szparagami pierwszy raz miałem styczność, pijąc wódkę wyprodukowaną w Chinach. Nie ujęła mnie, mimo że kocham szparagi. Dlatego przedstawiam Wam przepis na nalewkę leczniczą. Zalecana jest na choroby nerek, pęcherza oraz moczowodów, a także w reumatyzmie, a smakoszom dla… smaku. Przepis pochodzi od Jana Rogali, autora książki „Nalewki zdrowotne”. SKŁADNIKI: 60 g świeżych główek młodych szparagów, 1 l białego wytrawnego wina gronowego, 100 ml 70 proc. wódki zrobionej ze spirytusu. PRZEPIS: Główki szparagów umyć, rozetrzeć (można użyć miksera) i włożyć do słoja. Wlać 0,5 litra białego wytrawnego wina gronowego połączonego ze 100 ml wódki. Pozostawić przez godzinę pod przykryciem, często mieszając. Po upływie godziny dolać 0,5 litra wina i postawić słój, szczelnie zamknięty, w ciepłym miejscu na tydzień. Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. Rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Co jeszcze można wyczarować ze szparagów: sushi, świetnie sprawdzają się w rolkach i fajnie wyglądają w przekroju, burger wołowy ze szparagami grillowanymi i jajkiem sadzonym, kiszone, o których pisałem w zeszłym roku – dzisiaj przypomnę, że kisimy na „baczność” w zalewie jak do ogórków – nie wolno zalewać główek, bo szybko rozmakają i psują kiszenie. Pamiętajmy także, by nie wyrzucać obierek. Wspominany Janusz Masztalerz nazywał je złotem szparagowym. W nim można np. gotować szparagi, zwiększając poczucie smaku. Rozwiązań jest tak wiele, a ogranicza je tylko nasza wyobraźnia. Bawcie się zatem szparagami, bo sezon jest krótki, chociaż w tym roku dłuższy o cały miesiąc. z JAKIE NAJLEPSZE SĄ SZPARAGI? Oczywiście świeże. Trzeba się jednak spieszyć, ponieważ sezon trwa do 24 czerwca do Nocy Świętojańskiej. Wybierając szparagi, trzeba zwrócić uwagę, by nie były one zbyt twarde. Najlepiej radzą sobie z tym panie mające dłuższe paznokcie. Należy wbić go w szparag na jednej trzeciej wysokości. Jeśli sprawia to problem, znaczy, że ma on za sobą spory czas na straganie.
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz