SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2024

| MAJ 2024 W PODRÓŻY | 85 Nie wiadomo, jak wiele staropolskich trunków zdegustował Otton III, nim zdobył się na gest nałożenia Bolesławowi Chrobremu na głowę swojego cesarskiego diademu podczas jednej z najważniejszych imprez w historii Polski – uczty w czasie Zjazdu Gnieźnieńskiego. Wiemy natomiast, że historia wyrobu różnego rodzaju alkoholowych trunków w Wielkopolsce sięga początków naszej państwowości, a dziś można ją poznawać, podróżując po regionie i jego smakach. TEKST: ARTUR KRYSZTOFIAK, WIELKOPOLSKA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA Najbardziej powszechnym w średniowiecznej Polsce napojem alkoholowym było piwo. Oczywiście nie przypominało ono obecnie znanego nam produktu. Było mętne, niefiltrowane i zawierało 2-3% alkoholu. Przez kolejnych 1000 lat receptura piwa była w Wielkopolsce rozwijana, byśmy dziś mogli chwalić się chociażby jedynym polskim stylem piwa – piwem grodziskim, które nie jest już produkowane tylko w Grodzisku Wielkopolskim, ale dzięki akcji „Uwolnić Grodziskie” może być warzone w wielu innych browarach na świecie. Styl grodziskiego piwa jest dziś jednym z ocenianych podczas konkursu piwnego w czasie słynnego Oktoberfest. Zabytkowy budynek browaru w Grodzisku można zwiedzać w czasie organizowanego w mieście „Piwobrania” (najbliższa edycja już 8-9 czerwca). LOKALNIE Z TRADYCJAMI Tradycyjne wielkopolskie piwa jak Noteckie czy Fortuna znajdują się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Co roku w Miłosławiu, Czarnkowie czy Bojanowie powstają też kolejne nowe smaki piwne doceniane na światowych festiwalach. Zwiedzanie zabytkowego Browaru Bojanowo z działającym nadal drewnianym młynem to zresztą obowiązkowa wycieczka dla każdego miłośnika złotego trunku. EkspoSpożywanie alkoholu, choć było w średniowieczu powszechne, nie wynikało z pijaństwa. Co prawda średnio każdy mieszkaniec wielkopolskich ziem wypijał wtedy 2 litry piwa dziennie, jednak wynikało to z faktu, że woda była często zanieczyszczona i mogła wywoływać choroby, podczas gdy napoje alkoholowe zdawały się bardziej bezpieczne Leżakownia Fot. arch. Browaru Bojanowo

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz