SUKCES PO POZNAŃSKU 5/2024

| MAJ 2024 86 | W PODRÓŻY Wielkopolskie wino przeżywa obecnie swój renesans. W regionie prężnie działa Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy skupiające już 19 winnic Fot. arch. Browaru Bojanowo Zabytkowy drewniany młyn zycję muzealną posiada również rzemieślniczy Browar Szreniawa. Jeśli natomiast chcemy poznać od kuchni nowoczesny browar kraftowy, wybrać powinniśmy się do Annopola, gdzie działa rodzinny Browar Gzub. Jego nazwa pochodzi z wielkopolskiej gwary – gzubem nazywamy małe dziecko, a także piwny brzuszek. Grupowe zwiedzanie Gzuba możliwe jest niemalże każdego dnia, ale zdecydowanie najlepiej pojawić się w Annopolu podczas corocznego festiwalu Craft Beer Camp (w tym roku 28-29 czerwca), kiedy tamtejszy piwny fyrtel i pole campingowe oblegane są przez fanów kraftowych smaków. Podczas licznych rekonstruktorskich eventów historycznych organizowanych na terenie Wielkopolski, piastowscy wojowie dzierżą w swych dłoniach nie tylko oręż, ale często też rogi po brzeg wypełnione pitnym miodem, który był drugim najczęściej spożywanym trunkiem w Polsce Piastów. Polecano go choćby tradycyjnie młodej parze po zawarciu ślubu. Z tradycji tej pochodzi dziś nazwa „miesiąca miodowego”. Warto zainteresować się historią dwójniaków i trójniaków wytwarzanych w małych wielkopolskich miodostyniach według starych regionalnych receptur. WINO Z WIELKOPOLSKI Spożywanie alkoholu, choć było w średniowieczu powszechne, nie wynikało z pijaństwa. Co prawda średnio każdy mieszkaniec wielkopolskich ziem wypijał wtedy 2 litry piwa dziennie, jednak wynikało to z faktu, że woda była często zanieczyszczona i mogła wywoływać choroby, podczas gdy napoje alkoholowe zdawały się bardziej bezpieczne. Już w Starym Testamencie czytamy: „Nie pij już samej wody, lecz używaj także trochę wina ze względu na żołądek i twe częste osłabienia”. Znane również od starożytności wino obecne jest w Wielkopolsce od zawsze. W czasach chrześcijańskich zaczęto je tutaj produkować do celów liturgicznych, by w XIV w. trafiło pod mieszczańskie strzechy. Scenę obrazującą pracę w winnicy odnaleźć możemy na Drzwiach Gnieźnieńskich. Nasiona winorośli odkryto też podczas wykopalisk na Ostrowie Lednickim. Dowodem rozwoju winiarstwa w Wielkopolsce są obecne do dziś nazwy dzielnic Gniezna czy Poznania – Winiary, Winogrady. Wielkopolskie wino przeżywa obecnie swój renesans. W regionie prężnie działa Wielkopolskie Stowarzyszenie Winiarzy skupiające już 19 winnic. Powstał też Wielkopolski Szlak Winnic, który ułatwia podróż i zwiedzanie tych miejsc. Każde otwarte jest bowiem na turystów, umożliwiając poznawanie ich funkcjonowania od procesu uprawy winorośli po degustację. Fabryka Nalewek Fot. arch. hotelu Pietrak

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz