| MAJ 2024 87 Nie tylko produkcja wina zarezerwowana była w średniowieczu wyłącznie dla mnichów. Sporządzali oni również mocniejsze napoje, które miały mieć wyłącznie zdrowotne właściwości. Były to nalewki, likiery czy okowity pędzone często z wykorzystaniem ziół. Na Szlaku Piastowskim w Opactwie Benedyktynów w Lubiniu nadal posmakować można przygotowywanej wg receptury z 1510 r. Benedyktynki od siedmiu boleści. Słowo „okowita” pochodzi natomiast od łacińskiego „aqua vitae” (pol. woda życia), a więc sporządzanego przez alchemików eliksiru mającego właściwości uzdrawiające. Najpopularniejsza dziś okowita to zdecydowanie produkowana w wielkopolskim Maksymilianowie Covidówka, która już z przymrużeniem oka miała pomagać w przetrwaniu pandemii COViD. Produkująca Covidówkę Destylarnia Drake jest otwarta dla turystów. Właściciel chętnie oprowadza i opowiada o procesie destylacji swoich trunków. Historię wyrobu alkoholi można bliżej poznać w Muzeum Gorzelnictwa w Turwi w gminie Kościan. Na koniec nie można zapomnieć o jednej z najstarszych polskich fabryk wódek i nalewek – otwartej w 1888 r. w Gnieźnie manufakturze Bolesława Kasprowicza, którego wyroby jeszcze w XIX w. eksportowane były do USA i Japonii. Dziś w piwnicy kamienicy Kasprowicza odwiedzić można restaurację Fabryka Nalewek, gdzie promowane są dzieje i smaki słynnej Soplicy. z Opactwo w Lubiniu Fot. Zbigniew Szmidt Studnia św. Bernarda – fragment piwnego szlaku w Grodzisku Wielkopolskim Fot. arch. UM w Grodzisku Wielkopolskim Fot. arch. Browaru Bojanowo Kadź zacierna
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz