SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2020
sukces po poznańsku | czerwiec 2020 78 | SMACZNEGO być może tę metodę odkryto przez przypadek, kiedy podpatrywano działanie zakwasu do pieczenia chleba czy kwaśniejące mleko. Ludzie kiszą od wieków – od mąki po grzyby, owoce, warzywa i szukają kolejnych pomysłów na ciekawe połączenia smakowe. Są różne sposoby fermenta- cji, ale wszystkie podkreślają walory smakowe, konserwują, wzbogacają. Bogate w witaminy Od kilku lat kiszonki przeżywają w Polsce kolejną mło- dość. Powstają nawet specjalne restauracje, w których można kupić i zjeść przeróżne kiszonki. Wiele z nich po- lecanych jest też na konkretne dolegliwości. To bogactwo witaminy A, E, K, PP, C i witamin z grupy B oraz związ- ków mineralnych takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Bywają podstawą diet odchudzających. W wielu domach stoją słoje już nie tylko z ogórkami, ale też z rzod- kiewkami, kalafiorem, brokułami, burakami czy szpara- gami. Są nawet tacy, którzy uwielbiają kiszone truskawki. Produkty ze spaceru Ewa Michalska, szef kuchni niezapomnianej restauracji Toga w Poznaniu, a obecnie Linie w Ogniu pod Lwów- kiem, twierdzi, że wystarczy wyjść do ogrodu lub na spacer na łąki czy do lasu i przynosimy mnóstwo pro- duktów, które świetnie nadają się do zakiszenia. – Nie musimy kupować kaparów, kiedy sami zrobimy pączki mlecza, które znakomicie nadają się np. do wzbo- gacenia smaku tatara – twierdzi. – Szyszki i pędy sosny, igliwie sosnowe, kwiaty chrzanu – wszystko stanowi do- skonały pretekst do kiszenia. Jest to bardzo proste, potrafi to zrobić każdy, nawet najbardziej początkujący w kuchni. Wystarczy bowiem woda, sól i przyprawy. Oczywiście babcie dodawały do słoików nie tylko chrzan, czosnek, Od kilku lat kiszonki przeżywają w Polsce kolejną młodość. Powstają nawet specjalne restauracje, w których można kupić i zjeść przeróżne kiszonki
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz