SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2021

SMACZNEGO | 95 | CZERWIEC 2021 poziomie. Często spotykamy się z przeświadczeniem, że te piękne wnętrza i starannie ułożone na talerzach składniki na pewno kosztują bardzo dużo i są nieprzy- stępne. Na pomoc przychodzi więc Restaurant Week, który umożliwia przeżycie takiego doświadczenia w przystępnej cenie. Chcielibyśmy pokazać gastrono- miczną mapę Poznania na nowo, przekonując podczas wydarzenia, że doskonała kuchnia i obsługa na wyso- kim poziomie mogą i mają służyć właśnie poczuciu wyjątkowości każdego zainteresowanego, a nie budzić stres lub poczucie ekskluzywności w złym tego słowa znaczeniu. z BIERZEMY UDZIAŁ W RESTAURANT WEEK odwiedź nas w dniach 9 – 27 czerwca i skosztuj festiwalowego menu! Karolina Piotrowska zajmuje się reklamą i promocją oraz komunikacją w biznesie. Michał Iskra z wykształ - cenia jest prawnikiem. Duet idealny, skąd w takim razie w ich portfolio wzięła się gastronomia? Karolina Piotrowska: Zaczęło się od publikacji na naszym Instagramie nowości wprowadzanych do skle- pów z branży spożywczej, ale tych nieoczywistych. Michał Iskra: Na podstawie współpracy z branżą gastro- nomiczną zrodziła się także możliwość realizacji kolejnych edycji Poznań Restaurant Week. Jesteśmy otwarci na nowe doświadczenia, więc postanowiliśmy spróbować. Na czym polega Restaurant Week? KP: Wiodącą ideą Restaurant Week jest samo doświad- czenie restauracyjne, a nie wyłącznie chęć zjedzenia czegoś pysznego. To cały koncept – zaczynający się w momencie podjęcia decyzji, że wybieramy się zjeść „na mieście”. To wyjątkowa okazja, by spotkać się z bliskimi, z rodziną czy znajomymi i w cenie festiwalo- wej zjeść aż trzy dania wysokiej klasy w restauracyjnej oprawie, celebrując ten czas w duchu Fine Dining’u. Trzy dania, to znaczy? MI: Przystawkę, danie główne i oczywiście – deser! W tym roku dwa dania festiwalowe mogą być daniami ze standardowej karty, a jedno to wariacja szefów kuchni spoza niej. Pozwala to na rozsmakowanie się w nieoczy- wistych daniach, ale i chętne powroty do zaznajomio- nych już wnętrz, z którymi wiążemy ciepłe wspomnienia. Takie win-win. Szef kuchni może puścić wodze fantazji, a goście mają okazję spróbować dań spoza karty. Co istotne – także amatorzy vege-kulinariów znajdą podczas wydarzenia coś dla siebie. Każda z restauracji decydują- cych się na udział w festiwalu musi posiadać także we- getariański wariant menu. Ciekawą tradycją wydarzenia jest też drink festiwalowy, również wliczony w cenę biletu na festiwal. Partnerem Restaurant Week 2021 jest Mar- tini, z tego powodu w tym roku spodziewać się możemy Martini Fiero jako koktajlu festiwalowego. Ilu restauracji możemy się spodziewać w ramach tegorocznego Poznań Restaurant Week? KP: Na ten moment swój udział zapowiedziało blisko 40 restauracji. Na brak wyboru nie będzie można za- tem narzekać. Warto w tym miejscu wspomnieć, że ze względu na ideę doświadczenia restauracyjnego w peł- nej krasie, nie każda restauracja może wziąć udział w festiwalu. Wymagana jest obsługa kelnerska oraz karta stałego menu. To takie niuanse, które pozwalają nam wyłonić te z restauracji, które pod wspólnym szyldem wysokiej klasy obsługi mogą spełnić koncep- cję celebracji jedzenia w restauracji na najwyższym

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz