SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2022
36 | | CZERWIEC 2022 25 lat temu w Poznaniu otwarto pierwszą halę Selgros Cash & Carry. Dzisiaj to ogólno- polska sieć hal handlu hurtowego, która zaopatruje sklepy, hotele, restauracje, firmy cateringowe, instytucje takie jak szpitale czy szkoły, przedsiębiorców oraz klientów detalicznych w produkty spożywcze i przemy- słowe. Obecnie działa w 19 polskich oddziałach, zatrudnia- jąc ponad 4500 pracowników. Jest rozpoznawalna w całym kraju i cieszy się uznaniem klientów. NOWOCZESNY HANDEL DOPIERO RACZKOWAŁ Jak wyglądały początki? Wszystko było zupełnie inne niż teraz. Właściciele niemieckiej sieci postanowili dokonać ekspansji na rynek wschodni. Zdecydowali się umieścić pierwszą halę w stolicy Wielkopolski. W Polsce czasów transformacji nowoczesny handel dopiero raczkował. W 1997 roku na poznańskim Starym Rynku znajdowało się niewiele restauracji. Do klientów firmy należeli więc głów- nie właściciele małych sklepów spożywczych. Oczekiwali jakościowych produktów w atrakcyjnych cenach. Dziś dla konsumentów to stanowczo za mało. Alexander Orlowski, Prezes Zarządu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry mówi, że przedsię- biorcy, gastronomowie i klienci indywidualni są bardziej świadomi, a zatem wymagający. Zwracają uwagę na pocho- dzenie artykułów, ich jakość i to, czy są wytwarzane i dostar- czane w sposób odpowiedzialny. Wzrosło także znaczenie obsługi, bycia doradcą, partneremmerytorycznym. W ciągu ostatnich 25 lat poznańska gastronomia przeszła gruntowne zmiany. Dziś w mieście znajduje się kilkaset restauracji oferujących dania ze wszystkich stron świata. Wraz z rozwojem branży, gastronomia zaczęła odgrywać coraz ważniejszą rolę dla Selgros Cash & Carry. Firma nie była jedynie biernym świadkiem przemian rynku. Niejed- nokrotnie to właśnie ona zmieniała standardy branży, edu- kując, wprowadzając nowe rozwiązania i podnosząc jakość produktów. Zespół Selgrosa tworzyli młodzi ludzie, którzy mieli poczucie, że robią coś ważnego. Z zapałem rozwijali firmę, wierząc, że wkrótce czeka ich sukces. A ten przyszedł szybciej niż się spodziewali. KOLEJKA BLOKUJE MIASTO W dniu otwarcia hali w Poznaniu na miejscu pojawiło się mnóstwo klientów. Ich zainteresowanie było tak duże, że kolejki wstrzymały ruch w części miasta. Rondo Starołęka zablokował sznur samochodów. Kierowcy zmierzali do Sel- gros Cash & Carry. Na otwarcie zamówiono duże ilości… papieru toaletowego i pasty BHP. Przedmioty, których wiecznie brakowało w poprzednim ustroju, cieszyły się ogromnym powodzeniem. Priorytetem firmy od zawsze było i jest stabilne part- nerstwo. Selgros ciągle dba o systematyczne wzbogacanie asortymentu, rozwijanie usług dowozu zakupów do klien- tów z branży HoReCa oraz modernizację hal. W 2015 roku firma uruchomiła kolejny kanał dystrybucji, wprowadzając markę Transgourmet Foodservice. Odpowiada ona za za- opatrzenie gastronomii, HoReCa oraz punktów zbiorowego żywienia za pomocą własnej floty ciężarówek i nowocze- snego centrumdystrybucyjnego wOżarowieMazowieckim. Alexander Orlowski zwraca uwagę, jak intensywnie
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz