SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2022

| 71 | CZERWIEC 2022 obok oceanów jest drugi m na świecie największym mag a- zynem dwutlenku węgla. – Rolnicy mają tę niezwykłą moc, że już dziś mogliby zacząć zmieniać rzeczy- wistość. Jak to możliwe? Gdyby już teraz upra- wiali ziemię w sposób regeneracyjny, to nie dość, że moglibyśmy za- trzymać negatywne skutki zmian klimatycznych, to prawdopodobnie trend b y się odwrócił i mówilibyś my o „ochłodzeniu klimatu” – d odaje z uśmiechem Katarzyna S eroka. – I to jest niezwykłe, bo w pr osty sposób, bez względu na wielkość g ospodarstwa i ro- dzaj produkcji, każdy z większym lub mniejszym areałem może wpływać pozytywnie na środowisko, zysku- jąc wiele dla siebie i przyszłych pokoleń. Jeśli mamy żyzną glebę, mamy zdrowe i pełnowartościowe produkty. Poza tym zwiększa się plon, a koszty produkcji maleją. PO JABŁKA DO SADU W trosce o przyszłość Mała Akademia Top Farms po- stanowiła więc przybliżać dzieciom ideę upraw regene- rujących glebę i wracania do tradycyjnych metod. Na warsztatach najmłodsi rozpoznają kłosy zbóż, ziarna, sprawdzają skład mąki, kaszy, ryżu czy otrębów. Jadą na pola, do obór, a nawet do sadów, których Top Farms ma 20 hektarów. Właśnie w podpoznańskim Głuchowie po- wstają fenomenalne soki SOGO, które produkowane są z jabłek uprawnianych w sposób biologizacyjny, zgodnie z zasadami Integrowanej Produkcji Roślin. Oznacza to, że w zebranych jabłkach nie ma pozostałości środków ochrony roślin. „System integrowanej produkcji umożli- wia uzyskanie płodów rolnych o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych oraz bezpiecznych dla zdro- wia ludzi”. (https://piorin.gov.pl/integrowana-produkcja) . Dzieci próbują różnych smaków: od soków z kwaśnych odmian, przez półsłodkie, po słodkie z dodatkiem wiśni, porzeczek czy rabarbaru. Głuchowskie sady ciągną się aż po horyzont. Znane są z niezwykłego smaku jabłek, z wieloletniej tradycji upraw. – Dzisiaj nieco inaczej upra- wia się jabłka niż kiedyś – mówi Mikołaj Dominiak, szef marki SOGO. – Kiedyś sadziło się 800–1200 drzewek, dzisiaj na hektarze mamy 3000 drzewek z własnym na- wadnianiem. Dzięki temu ograniczamy koszty i mamy większe plony. W naszych sadach rośnie 30 odmian ja- błek. Soki powstają na bazie receptur pani Halinki, która do d zisiaj wie, jak połączyć ze so bą poszczególne odmiany. Nie produkujemy soków z odpadów, ani z tego, co spadnie na ziemię. Jabłko zbierane z ziemi ma inną florę bakteryjną niż takie prosto z drzewa i wymaga dezynfek- cji. My tych zabiegów nie stosujemy. Zebrane jabłka są mielone i wyci- skane, a potem trafiają do k artonów. Sok jest delikatnie pas teryzowany, ewentualnie blend owany z innym sokiem: z czarne j porzeczki, wiśni czy tru- skawki. Na sze soki są naturalne, nie dodajemy do nic h żadnej chemii. W upra- wie stosujemy mało inwazyjne opryski, by jak naj- mniej zakłócać środowisko naturalne. ROK W SADZIE – Dodam tylko, że wokół sadów mamy też ule i pszczoły, które pomagają nam w zapylaniu jabłoni – mówi Piotr Kłos, kierownik sadów będących częścią Top Farms Wielkopolska. – Mamy tutaj 20 hektarów jabłoni i 6 hektarów porzeczki czerwonej. Ograniczamy stosowa- nie środków ochrony roślin i nawozów do koniecznego minimum na korzyść ochrony biologicznej. Prace za- czynamy w grudniu od cięcia drzewek. Kilkanaście osób przez cały grudzień, styczeń, luty, marzec i kwiecień pracuje nad tym, żeby odmłodzić drzewka, wyciąć stare gałązki. Kwiecień i maj to okres kwitnienia. Musimy wtedy uważać, żeby drzewka nie chorowały. W sierpniu przerzedzamy je wspólnie z młodzieżą, aby jabłko doro- sło do odpowiedniej wielkości. Wrzesień i październik to zbiory, czyli okres wytężonej pracy. Jabłka zbieramy ręcznie, a następnie trafiają albo bezpośrednio do sprze- daży, albo do naszej przechowalni, która pomieści 1200 ton tego owocu. Mamy też nowoczesne komory, gdzie jabłuszko jest bardzo dobrej jakości przez cały rok. Już w wakacje na terenie sadów w Głuchowie odbędzie się wielki festyn dla rodzin, ze szczególnymi atrakcjami dla dzieci. Ale i dorośli znajdą coś dla siebie. Będzie można pospacerować po sadach, skosztować jabłek, dowiedzieć się o ich uprawie i podejrzeć jak są przechowywane oraz jak tłoczy się z nich nasze pyszne soki SOGO. Miłośnicy nalewek będą mogli posmakować tych przygotowywanych z naszych produktów - na bazie spirytusu z unikatowej w skali świata, ponad stuletniej gorzelni w Turwi oraz owo- ców z naszych sadów. Nie można tego przegapić. z Z SUKCESEM

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz