SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2022
| 77 | CZERWIEC 2022 SMACZNEGO BOTWINKA INACZEJ w 1 pęczek botwinki z liśćmi, w 20 dkg wędzonego boczku, w śmietana, w sól, w pieprz młotkowany, w po jednym jajku na osobę PRZYGOTOWANIE: W garnku przesmażyć boczek pokrojony w małą kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać pokrojone w kostkę łodygi i zgrubiałe korzenie buraka. W mo - mencie gdy zmiękną, dolać wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zaciągnąć gęstą śmietaną. Zdjąć z ognia i rzucić na gorącą zupę pokrojone w paski liście, ale tylko te, które są miękkie. Podawać z jajkiem poche i grzanką przygotowaną na maśle. ZUPA SZCZAWIOWA w 30 dkg szczawiu, w ½ szklanki śmietany, w średnia cebula, w łyżka masła, w łyżka mąki, w 3 jajka na twardo, w 6 szklanek wody, w porcja włoszczyzny PRZYGOTOWANIE: Ugotować wywar z włosz - czyzny. W rondlu udusić na maśle posiekany drobno szczaw z pokrojoną drobno cebulą. Przecedzić wywar do szczawiu i zaprawić śmie - taną wymieszaną z mąką, posolić i zagotować. Podawać z połówkami jajek na twardo..
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz