SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2022

| 77 | CZERWIEC 2022 SMACZNEGO BOTWINKA INACZEJ w  1 pęczek botwinki z liśćmi, w  20 dkg wędzonego boczku, w  śmietana, w  sól, w  pieprz młotkowany, w  po jednym jajku na osobę PRZYGOTOWANIE: W garnku przesmażyć boczek pokrojony w małą kostkę. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać pokrojone w kostkę łodygi i zgrubiałe korzenie buraka. W mo - mencie gdy zmiękną, dolać wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zaciągnąć gęstą śmietaną. Zdjąć z ognia i rzucić na gorącą zupę pokrojone w paski liście, ale tylko te, które są miękkie. Podawać z jajkiem poche i grzanką przygotowaną na maśle. ZUPA SZCZAWIOWA w  30 dkg szczawiu, w ½ szklanki śmietany, w  średnia cebula, w  łyżka masła, w  łyżka mąki, w  3 jajka na twardo, w  6 szklanek wody, w  porcja włoszczyzny PRZYGOTOWANIE: Ugotować wywar z włosz - czyzny. W rondlu udusić na maśle posiekany drobno szczaw z pokrojoną drobno cebulą. Przecedzić wywar do szczawiu i zaprawić śmie - taną wymieszaną z mąką, posolić i zagotować. Podawać z połówkami jajek na twardo..

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz