SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2023
| CZERWIEC 2023 43 ską filozofię perfekcji i długotrwałego doskonalenia się w danej dziedzinie. Dowiedzieliśmy się, m.in. , że aby zostać mistrzem sushi, trzeba uczyć się przez co najmniej 10 lat. Podobnie jest w in- nych dziedzinach życia. NAJLEPIEJ PRZEZ DOŚWIADCZENIE Japonię najlepiej poznać przez doświadcze- nie, dlatego zabraliśmy naszą grupę na plantację i zaprosiliśmy ich do zbiera- nia zielonej herbaty. Zorganizowaliśmy również nocleg w tradycyjnym ryoka- nie, który umożliwił nam poznanie pojęcia „omotenashi”, czyli najwyższego poziomu obsługi klienta. Byliśmy tak- że świadkami mistrzowskiego rzemiosła w zakładzie produkującym miotełki do spieniania zielonej matchy. Degustacja tej herbaty podczas ceremonii jej parzenia była dla wszystkich wyjątkowym doświadczeniem. BIZNES W PRAKTYCE Głównym celem naszej podróży było jednak tłumaczenie zjawisk obserwo- wanych podczas tego wyjazdu w kon- tekście biznesowym. Wyjaśnialiśmy więc skomplikowane elementy japoń- skiej etykiety biznesowej, opowiadali- śmy o specyfice japońskich korporacji oraz o podejściu do klienta. Poznanie tych aspektów było dla uczestników niezwykle in- spirujące. Podczas spotkań biznesowych i dyskusji z japońskimi przedsiębiorcami nasza grupa miała okazję zobaczyć, jak głęboko zakorzeniona jest kultura uprzej- mości i punktualności. Japończycy przykładają ogromną wagę do zachowania szacunku w relacjach biznesowych, a ich precyzja i skrupulatność przekładają się na wysoką jakość produktów i usług. Te aspekty są Sky Dreams bar- dzo bliskie, dlatego tym chętniej opowiadaliśmy o nich uczestnikom naszej wyprawy. Poznanie tajników życia codziennego Japończyków, ich wartości i zwyczajów, pozwoliło uczestnikom naszej wyprawy spojrzeć na biznes i innowacje z zupełnie nowej perspektywy. Podróż ta okazała się nie tylko doskonałą okazją do poszerzenia horyzontów zawodowych, ale tak- że do nawiązania trwałych relacji i zacieśnienia współ- pracy z nowymi partnerami. z Poznań – Dubaj – Tokio | 16 h lotu | 8.762 km | 8 dni oczywistą inspirację do wprowadzania zmian także na gruncie polskim. W SAMYM SERCU MIASTA Wędrując po ulicach Tokio, swoją obec- ność zaznaczały piękne parki, ogrody i skwery, które stanowią prawdziwe oazy spokoju wśród miejskiego zgiełku. Kwitnące drzewa i kolorowe kwiaty, takie jak wiśnie, azalie czy rododendrony, dodawały nie tylko este- tycznego uroku, ale również tworzyły przyja- zną wiosenną atmosferę. Ludzie korzystali z tych zielonych przestrzeni, aby odpocząć i cieszyć się harmonią natury. Uwagę zwracało również niewielkie na- tężenie ruchu samochodowego w samym centrum miasta, co stanowiło przyjemną odmianę w porównaniu z innymi wielkimi metropoliami. Jednak to, co zadziwiło wszyst- kich najbardziej, to imponująca infrastruktura kolejowa. W stolicy znajduje się aż 600 stacji kole- jowych oraz 282 stacje metra, obsługiwanych przez 30 różnych firm na 121 linii komuni- kacyjnych. Co więcej, niektóre z tych linii są zarządzane zdalnie i bezobsługowo, co świadczy o zaawansowanych rozwiąza- niach technologicznych. Codziennie ko- rzystają z tego rozbudowanego systemu transportowego ponad 42miliony pasaże- rów, co stanowi imponujący przykład efek- tywnego zarządzania. SKUTECZNIE I INNOWACYJNIE Podczas wizyty w Tokyo Traffic Control mieliśmy nie- powtarzalną okazję zobaczyć, jak efektywnie jest zarządzany tamtejszy system transportowy. Poznaliśmy procesy, które umożliwiają płynne funkcjonowanie komunikacji miejskiej w tym dynamicznym środowisku. Naszym oczom ukazały się zaawansowane systemy monitorowania ruchu, precyzyj- ne harmonogramy komunikacji oraz skuteczne zarządzanie przepływempojazdów i pasażerów. Wszyscy byliśmy również pod wrażeniemwizyty w Tokyo SKY Tree Tower, z której nie tylko podziwialiśmy panoramę miasta, ale również dowiedzieliśmy się o architekturze wieży, która została zaprojektowana zmyślą o odporności nawstrzą- sy sejsmiczne, będące częstym zjawiskiemw Japonii. KULINARNA PODRÓŻ, CZYLI SMAK I FILOZOFIA W JEDNYM Podczas naszej wyprawy nie mogliśmy pominąć japoń- skiej kuchni, która oferuje niezwykłe bogactwo smaków i regionalnych potraw. Lekcja sushi ukazała nam japoń-
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz