SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2023
| CZERWIEC 2023 76 | SMACZNEGO My, Polacy, uważamy się za prawdziwych mistrzów grillowania. Wiemy o tym wszystko i nikt nie jest w stanie zmienić nic w naszych sposobach przygotowania karkówki, kiełbasy czy kaszanki. I okej, nie ma co się w tej kwestii spierać. Jedno jest pewne, każdy dom, który nie ma nawet ogródka, posiada grill gazowy, elektryczny lub węglowy. W dwóch z nich decydującym elementem o jakości potraw i ich przyrządzenia jest ogień. A czy zastanawialiście się, jak ujarzmić ognisko, by przygotować w nim coś pysznego? TEKST: JULIUSZ PODOLSKI | ZDJĘCIA: ARCHIWUM PRYWATNE M amy przekonujące dowody, że Homo erec- tus, człowiek, który przemierzał cały świat od 1,9 miliona do około 140 000 lat temu, w pewnym stopniu umiał posługiwać się ogniem. Około 100 000 lat temu mieliśmy już ogień w dużej mie- rze pod kontrolą. Rozniecane przez człowieka płomienie, źródło ciepła i światła, zapewniały mu oczywistą korzyść, podobnie jak zdolność nie tylko panowania nad nim, lecz rozpalania ognia z jednej iskry. Ogień zmienił sposób przygotowywania dań i pozwolił ówczesnemu człowie- kowi na obróbkę w temperaturze mięsa czy warzyw. AZJA KOCHA OGIEŃ W kuchniach azjatyckich ogień jest niezwykle istotny. Po- lecam obejrzenie tajskiego filmu „Głodni”, w którym wi- dać, jak ogień i wok są ważne w gotowaniu. Wok to głę- boka patelnia o wypukłym dnie, używana w prawie każdej azjatyckiej kuchni. Patelnia wok jest bardzo uniwersalna, ponieważ można na niej smażyć nawet w małej ilości ole- ju. Najbardziej popularną także w Europie metodą przy- rządzania jedzenia w woku pozostaje szybkie obsmażanie w małej ilości oleju, intensywnie mieszając. Metoda ta jest dobrze znana pod angielską nazwą „stir-frying”, co dosłow- nie oznacza „smażyć, mieszając”, co bardzo dobrze opisuje proces przygotowania jedzenia na silnym ogniu z odrobiną oleju. Do tradycyjnych patelni wok w Chinach stosuje się specjalny palnik, na którym patelnia stabilnie leży i ogień równomiernie otacza każdą stronę naczynia. KIEŁBASKI I ZIEMNIAKI Chyba każdy z nas w takich czy innych okolicznościach piekł kiełbaski na ogniu. To nie lada wyczyn, by upiekła się tak, jak chcemy, a wielu z nas lubi lekko zwęgloną. Trwa to długo i trzeba się napocić. Piekliśmy też zapewne OGIEŃ UJARZMIĆ
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz