SUKCES PO POZNAŃSKU 6/2023

| CZERWIEC 2023 SMACZNEGO | 77 kromki chleba, no i w żarze ziemniaki w mundurkach. Ale czy coś jeszcze? Raczej nie. GOTOWANIE NA OGNISKU Może warto zatem spróbować tej wyższej szkoły jazdy, jaką jest gotowanie na ognisku. W sklepach bowiem po- jawiły się paleniska ogrodowe pozwalające na rozpalenie ognia we własnym ogródku. Paleniska to nie tylko do- skonałe urządzenie kulinarne, ale również źródło ciepła w chłodne wieczory, a także stylowy i naturalny sposób na rozświetlenie ogrodu. Przyrządzanie posiłku odbywa się w płomieniach ogniska lub żarze. Do tego sposobu również przydadzą się specjalne żarowe naczynia, jednak wiele potraw przygotować można zawinięte w folię alu- miniową lub w puszce, np. po konserwie. Sposób świetny do przygotowania dań wymagających pieczenia. W pło- mieniach ogniska możliwe jest nawet upieczenie chleba. Nad takim paleniskiem można postawić trójnóg po- zwalający na zawieszenie garnka lub rusztu. Świetnie sprawdza się do dań pieczonych lub grillowanych oraz do gotowania zup i potrawek. To też niezwykle popularny sposób na ujarzmianie ognia na Węgrzech. Każdy tam wie, co to jest bogracz. To kociołek stalowy lub emalio- wany, który rozszerza się ku górze. Podwiesza się go na trójnogu i wiesza na metalowym łańcuchu pozwalającym regulować wysokość nad paleniskiem. Bogracz wisi nad ogniskiem, a w środku gotuje się węgierski perkelt (gu- lasz) lub zupę gulaszową, która nosi nazwę bogracz. Jak zrobić bogracz? W dużym garnku wytapiamy boczek (oryginalnie słoninę z mangalicy) i przesmażamy na tym posiekaną cebulę wraz z cienko pokrojonym mięsem. Do- dajemy paprykę słodką i ostrą w proszku. Mieszamy, aby połączyła się z tłuszczem. Wlewamy wodę do wysokości trzech czwartych garnka, dodajemy pozostałe przy- prawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso zrobi się miękkie. W przypadku pręgi woło- wej może to zająć nawet trzy godziny. Ale chyba nam się nie spieszy, bo to spotka- nie z przyjaciółmi. Następnie dorzuca- my paprykę pokrojoną w paski, ogórki w kostkę, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, pastę paprykową. Gotujemy ko- lejne 10 minut, po czym możemy dodać węgierskie kluseczki. Czekamy, aż wypłyną i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Na ko- niec można dodać natkę pietruszki. GOTOWANIE W OGNIU Podobnie jak w powyższym sposobie, gotowanie odbywa się nad płomieniami ogniska, z tą różnicą, że w tej me- todzie naczynie z potrawą umieszczamy na podstawce, tak aby środek naczynia znajdował się centralnie nad ogniskiem. Za podstawki posłużyć mogą pnie drewna czy większe kamienie. Na odpowiednio ustawionych podstawkach umieszczamy dutch oven, a samo gotowa- nie odbywa się podobnie do tego, jakiego na co dzień do- świadczamy w domu nad palnikiem kuchenki. Dutch oven to kociołek żeliwny. Są różne rodzaje ko- ciołków: okrągłe (oryginalne), kwadratowe i prostokątne zwane czasem formą do pieczenie. Garnki żeliwne pro- dukowane są w różnych rozmiarach i pojemnościach, na nóżkach (tak aby wstawić je do ogniska) i z płaskim dnem lepsze do gotowania w grillu i na kuchni. Garnki żeliwne równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują tempera- turę. Są energooszczędne i przyjazne dla środowiska. Że- liwo nagrzewając się, utrzymuje długo ciepło i wolno je oddaje, a to sprzyja mniejszemu zużyciu energii. W razie potrzeby pokrywka kociołka może być również używana jako półmisek lub patelnia. z MIĘSNY KOCIOŁEK przepis łatwy na dobry początek Produkty: 75 dag kiełbasy, 25 dag boczku, kawałek słoniny, 1,5 kg ziemniaków, 3-4 marchewki, 2 cebule, kilka liści białej kapusty, masło. Przepis: Na dnie kociołka układamy plastry słoniny. Następnie przykrywamy je liśćmi kapusty (obkładamy nimi cały garnek). Do wnętrza wsypujemy warstwami: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, marchewki, cebulę oraz pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Każdą warstwę delikatnie doprawiamy i dociskamy. Na samym wierzchu układamy kawałki masła i przykrywamy całość liśćmi kapusty. Zakręcamy wieko kociołka i wstawiamy w żar. Przygotowanie dania zajmuje od godziny do 90 minut. Paleniska to nie tylko doskonałe urządzenie kulinarne, ale również źródło ciepła w chłodne wieczory

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz