SUKCES PO POZNANSKU - LIPIEC/SIERPIEŃ 2020

23 ciekawych, nietuzinkowych smaków. I my to zapewniamy. Jak to jest produkować czeko- ladę, produkt, których kochają wszyscy? Czekolada biznesowo to dość trudny i kapryśny temat. Z jednej strony – komu z nas nie kojarzy się z aksamitem, błogością, dobrym humorem po jej zjedze- niu? A z drugiej strony, mało kto zdaje sobi e sprawę, że biznesowo jest to produkt niełat wy, ponieważ zapotrzebowanie na nią jest okre sowe. Popyt na czekoladę zaczyna się po wakacj ach. La- tem, kiedy jest ciepło, szukamy raczej cze goś, co nas orzeźwi i ochłodzi. A wie Pani, że ja co roku latem, na urodziny mojej mamy, kupuję coś z czekoladą? Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że sięga też Pani po na- sze produkty. Muszę przyznać, że czekolada z solonymi migda- łami to mój faworyt. A Pani lubi czekoladę? Trudno nie lubić czekolady, kiedy pracuje się w tej branży. Testowanie należy do moich codziennych obowiązków (śmiech). Przyjemna to rola, nie powiem. Z drugiej strony ma się ochotę na ciągłe doskonalenie smaku, na wprowa- dzanie nowości. To tu pojawia się nutka niepewności – czy trafimy w gusta klientów? Wracając do Pani pytania. Lubię czekoladę za jej smak, za dodatki, ale podchodzę do tego też sentymentalnie. Praca z czekoladą to praca wspólna, całego naszego wspaniałego zespołu. Tworzymy coś od początku: zaczyna się od pomysłu, potem opraco- wujemy recepturę, kolejny etap to produkcja. Uwielbiam zapach świeżej czekolady, a potem efekt finalny, kiedy lą- duje w pięknym opakowaniu. Czekolada to moja praca, która jest dla mnie bardzo ważna. To pasja, którą dzielę z całą załogą. Ma Pani swoje ulubione produkty? Zdecydowanie wybieram gorzką. Moja ulubiona tabliczka to czekolada z linii cocoacara, gorzka z zawartością 77 procent kakao. Lubię też czekoladę z kawą i kardamonem oraz chilli i pomarańczą. Cudowny aromat i zdecydo- wany, głęboki gorzki smak kakao to jest to! Czy praca wśród słodkości poprawia nastrój? Praca z czekoladą ma piękny zapach. Wchodząc do fa- bryki, na linię produkcyjną, odnosi się wrażenie, że wszę- dzie unosi się zapach gorącej czekolady. Brakuje tylko wygodnej kanapy i dobrej książki. A tak na poważnie – jak jest trendami, np. czekolada z nadzieniem miętowym, peanut butter. To my mamy w swojej ofercie popularne czekolady z okienkiem, linię mlecznych czekolad z prażo- nymi migdałami, kawałkami truskawek i całymi ziarnami kawy. Absolutnym hitem są tabliczki kokosowe z dodat- kiem prawdziwych wiórków. Właśnie tabliczka migdał & kokos podbija podniebienia wielbicieli czekolad. Doce- niają ją nie tylko za przepyszny smak, ale też za formę. To tabliczka w eleganckim, prezentowym wydaniu, która doskonale smakuje, kiedy kupimy ją dla siebie, ale też jest świetnym prezentem dla wyjątkowej, bliskiej osoby. Czyli smak czekolady opiera się także o trendy… Fabryka czekolady to praca nad jakością czekolady, ale też uważne obserwacje rynku i trendów. Klienci kochają klasykę, ale też szukają w swojej ulubionej marce nowych, sukces po poznańsku | LIPIEC/sIERPIEń 2020

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz