SUKCES PO POZNANSKU - LIPIEC/SIERPIEŃ 2020

sukces PO POZNAŃSKU | LIPIEC/SIERPIEŃ 2020 w duchu wabi-sabi, czyli w zgodzie z naturą, w akcep- tacji upływającego czasu. Odwiedzając Happa można poczuć się jak w domu, zrelaksować się i swobodnie porozmawiać. Happa to Mame to także swoiste centrum japońskiej kultury, organizujące koncerty, degustacje czy wystawy, w kontekście których Shota może pokazać, jak wygląda, brzmi i smakuje prawdziwa Japonia. Po okresie czasowego zamknięcia, gdy tylko w życie weszły przepisy o możliwości sprzedaży na wynos, właściciele poszukiwali sposobu, by podtrzymać przy- wiązanie do miejsca i podawać pyszności z klimatycznej kawiarni do spożycia w zaciszu domowym. Okazało się to dla nich nie lada wyzwaniem, gdyż opakowania dostępne na rynku nie stanowiły dostatecznej oprawy dla sprzedawanych produktów. Sami zatem wykreowali i zbudowali opakowania eksponujące każdą sztukę słod- kości z osobna. 79 JEŻYCKI FYRTEL, OD KILKU LAT PRZYCIĄGA ZACIEKAWIONYCH NIE TYLKO Z POZNANIA, ALE I Z CAŁEJ POLSKI H appa to Mame to pomysł, który powstał w głowie Shoty – japońskiego twórcy słodyczy i napojów. Wraz ze wspólnikiem postanowili przybliżyć Polakom japońską kulturę i robią to w klimatycznym, minimalistycznie urządzonym lokalu, serwując słodycze i napoje na bazie matchy. Tradycyjne japońskie słodycze ok. XII w. stworzone zostały jako dodatek do ceremonii herbacianej. Stały się tak popularne, że zaczęto wymyślać ich dziesiątki i grupować rangą. Do ich produkcji wykorzystuje się głównie ryż i fasolę, z których kolejno lepi się ciasto na tzw. wagashi czyli „tradycyjne japońskie słodycze”. Niektóre z nich przeszły szybko do mainstreamu, a wiele zawitało na stałe w pop kulturze (nie tylko japońskiej). Takim najwięk- szym hitem są „daifuku”, przyjęte poza Japonią jako „mochi”. To puszyste kuleczki wypełnione w środku pastą ze słodkiej fasoli i innymi sezonowymi dodatkami. Niegdyś jedzone głównie w Nowy Rok, by przynosiły szczęście (daifuku ozna- cza „mnóstwo szczęścia”), a dziś – do skosztowania w każdej herbaciarni. To, co charakteryzuje te słodkości to fakt, że są one dość zdrowe. Cukru zawierają tylko tyle, by każdy ich składnik smakował wyjątkowo, a w połączeniu z resztą two- rzyły spójną całość. Japońskie jedzenie to sztuka wszystkich zmysłów. Te w dotyku jak delikatna skóra kuleczki zawierają tylko naturalne składniki, a każdy z nich wypełniony jest równą dozą miłości i pracy wykonanej przez Shotę. Powodów do odwiedzenia miejsca jest wiele, bo każdy kocha Japonię z innego powodu. W kawiarni czas płynie inaczej, Happa to Mame

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz