SUKCES PO POZNANSKU - LIPIEC/SIERPIEŃ 2020

81 sukces PO POZNAŃSKU | LIPIEC/SIERPIEŃ 2020 HIMALAJE SMAKU Wykształcenie gastronomiczne, dietetyka, pasja – jak grom z jasnego nieba w Kathmandu, stolicy Nepalu, tra ł Monikę Wach, właścicielkę Tashi Momo pomysł, by założyć w Poznaniu jedyną w Polsce kuchnię himalajską. A jest ona specy czna, bo oparta o produkty dostępne wysoko w górach, czyli nieliczne warzywa, mięso, mąkę jęczmienną i rozgrzewające przyprawy. To proste menu tworzy sztanda- rowe jedzenie Tybetańczyków. Przestronne i nawiązujące stylem do tybetańskich tradycji wnętrza, zapach przypraw tradycyjnych receptur, a także melodia z wplecionym dialektem języka tybetańskiego powodują, że goście przenoszą się w wysokogórski klimat. Otwarta kuchnia z kolei pozwala podejrzeć warsztat pracy szefów kuchni i przekonać się, że dania powstają bezpośred- nio na zamówienie ze świeżych i naturalnych składników. Wśród dań znajdują się pierożki momo – placek z mąki i wody z wyraźnie przyprawionym nadzieniem. Swoją wyjąt- kowość zyskują po obróbce parą wodną, co sprawia, że stają się delikatne i inne od swych rodzimych odpowiedników. Menu restauracji przyciąga ciekawskich, ale także podróż- ników lub ludzi zawodowo związanych z Azją, Tybetem czy Nepalem. Zdarzył się pewien Amerykanin, który zamówił dużą zupę, danie główne, po zjedzeniu któ- rych domówił trzy inne potrawy i omyłkowo otrzymał kolejne, szóste danie. Wypił lassi, zjadł deser i stwierdził, że spośród wszystkich zjedzonych tego wieczoru dań, to podane przez pomyłkę okazało się najsmaczniejsze. Uruchomienie dowozów w czasie przymusowego zamknięcia sprawiło, że z menu restauracji zaczęli korzystać nowi klienci. Poznali kuchnię i ją polubili. Pozwoliło to przetrwać miejscu i ludziom, którzy je two- rzą. W kuchni pracują bowiem Nepalki z tybetańskich plemion, które przyjechały do Poznania, aby gotować specjalnie dla gości Tashi Momo. WIELOKULTUROWY BALKON Jeżycki fyrtel, od kilku lat rozwibrowany zmianami, przyciąga zaciekawionych z Poznania i całej Polski oraz staje się zdalną kuchnią, tarasem, balkonem dla sąsiadów z okolicznych kamienic, bloków i nowego budownictwa. Jeżyce od kilku lat nie tylko pięknieją, ale zyskują swój niepowtarzalny klimat, który pachnie pyszną i auten- tyczną kuchnią. ❚ Tashi Momo

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz