SUKCES PO POZNAŃSKU 7-8/2023

| LIPIEC/SIERPIEŃ 2023 67 Co oprócz płonących krewetek najbardziej zasmakowało poznaniakom? JP: Carbonara w wersji truflowej i to ze świeżymi truflami. Sprowadzamy je z Włoch, bo odpowiedni smak nadają daniu dopiero wtedy, kiedy na samym końcu ścieramy je do potrawy. Robimy to już przy stoliku gości, żeby mogli poczuć ich zapach. LM: Jednym z naszych najpopularniejszych wakacyjnych dań jest spaghetti z tatarem z tuńczyka. To makaron w sosie maślanym, a na nim jest porcja tatara z tuńczyka, doprawionego między innymi miętą i cytryną. Tuńczyk jest podawany na zimno, ale ciepło makaronu wydobywa z ryby niesamowite aromaty i lekko obrabia go termicznie. Dodatkiem do tego wyjątkowego dania jest bottarga. To produkt bogaty w białko i Omega 3, pozyskiwany jest z jaj cefala. Bottarga jest ekstrahowana w całości, następnie solona sardyńską solą morską, suszona, a po wyschnięciu umieszczana jest w próżni. Gwarantuje to świeżość i niepowtarzalność. Dlaczego to danie jest idealne na lato? JP: Kiedy jest gorąco, często nie mamy ochoty na nic pikantnego, gorącego, w ciężkim sosie… Naszym makaronem z tuńczykiem można się najeść do syta, a jednocześnie nie będziemy po nim mieli uczucia ciężkości. Czy można sobie wyobrazić lepsze połączenie w upalne lato? Dopiero latem w Polsce zrobiła się taka pogoda, do jakiej jesteście przyzwyczajeni… JP: Dokładnie tak, dlatego wiemy, jak latem karmić ludzi, żeby czuli się dobrze, lekko, świeżo i mogli cieszyć się piękną pogodą, mając dobre samopoczucie. Gdyby Pani teraz zjadła ogromną porcję ziemniaczanego purée z sosem i ciężkim kawałkiem mięsa, to prawdopodobnie nic więcej dzisiaj już nie chciałoby się Pani zrobić. A my dajemy dobrą energię do życia, z wyjątkowym smakiem. A skąd jest ten smak? JP: Pochodzimy z Ligurii, więc staramy się zachować smak właśnie tego regionu. Sam wychowałem się na rybach. Uwielbiam je jeść, ale też potrafię je dobrze obrabiać i tym głównie zajmuję się w naszej kuchni. Pokazujemy smaki, którymi od lat zachwycają się Włosi. A co Pan czuje, kiedy jedzie nad polskie morze i widzi dorsza w panierce? JP: Lubię go zjeść. Serio. Jest to smaczne danie, ale nad moim morzem we Włoszech na pewno takiej ryby nie znajdziemy. Włosi nie przyrządzają ryb w panierce, frytując całą rybę. Frytowane są różne owoce morza i te również robimy w naszej restauracji. LM: Chcieliśmy, żeby wszyscy Ci, którzy już byli we Włoszech, poczuli się, jakby tam wrócili. Nasze dania przenoszą naszych gości do słonecznej Italii. W letnim menu nie celujemy w klasykę, którą kojarzą wszyscy. Nie chodzi nam o to, żeby ludzie jedli spaghetti bolonese czy lasagne, tylko dania, którymi można zajadać się w małych włoskich, rodzinnych knajpkach. Co z letniego menu koniecznie trzeba spróbować? LM: Na przykład przepysznej dorady z pieca, marynowanej cytryną i rozmarynem. Kuchnia włoska jest prosta i chodzi w niej o wydobycie smaku. My gwarantujemy najlepsze produkty. Wyciągamy z tej jakości najlepszy smak. Nie zabijamy go przyprawami, tylko komponujemy dania w taki sposób, żeby dopieszczać kubki smakowe naszych gości. Pokazujemy, że jedzenie może być fascynującą przygodą. U nas jest to podróż do Włoch. JP: Chodzi tu nie tylko o smaki. We Włoszech nie idzie się do restauracji zjeść i wyjść. Jedzenie jest celebrowane i staramy się stworzyć taką niepospieszającą atmosferę też w Marino Bistrot. Jestem bardziej szczęśliwy, kiedy goście spędzają u nas 2, 3 godziny, niż kiedy zjedzą i idą. Cieszymy się, kiedy ludzie czują się u nas jak w domu i jak we Włoszech. Stworzyliście włoską przystań w niedługim czasie. JP: W pierwszym tygodniu września będziemy świętować rocznicę naszej działalności w Poznaniu. Pierwszy rok był dla nas na pewno ciężki, ale też satysfakcjonujący. Mamy nadzieję, że będzie tak dalej, a nawet że będzie lepiej. Mamy nadzieję, że dowie się o nas jak najwięcej ludzi, którzy przyjdą posmakować naszych wyjątkowych, włoskich smaków. Tego Wam życzymy! z Marino Bistrot ul. Poznańska 50/2, 62-851 Poznań Tel. 539 968 319 e-mail: marinobistrot@gmail.com www.marinobistrot.com @Marinobistrot @marino.bistrot PREZENTY DLA POZNANIAKÓW W lipcu i sierpniu Marino Bistrot ma dla wszystkich klientów niesamowitą promocję. Przy zamówieniach powyżej 300 złotych i ich wielokrotności, klienci otrzymają do domu butelkę wina domowego czerwonego lub białego do wyboru. W pierwszym tygodniu września można spodziewać się kolejnej porcji niespodzianek, tym razem z okazji pierwszych urodzin. Wszystkie informacje znajdziecie na profilu Marino Bistrot na FB i IG.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz