SPP 7-8_2024 e-wydanie

| LIPIEC/SIERPIEŃ 2024 56 | SMACZNEGO NIEMCY. CURRYWURST Najlepszy jadłem w budce na placu między Europa Center a Kościołem Pokoju w Berlinie. Niestety budki już nie ma. Currywurst to podawana na gorąco grillowana, pieczona kiełbasa wieprzowa posypana dużą ilością przyprawy curry i polana specjalnym sosem, którego bazą są pomidory. Danie to je się na stojąco. Jest łatwe w spożyciu, bo często kiełbasa pokrojona jest w grube plastry. Je się ją patyczkiem lub drewnianym widelcem. Jak to w takich przypadkach bywa, oryginalnych sosów jest tyle, ilu Niemców o nim mówi. Ja zostałem kiedyś wyposażony w taki przepis i jest on bliski smaku oryginału: cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju. Kiedy się zeszkli, dolewamy do niej przecier pomidorowy i doprawiamy go octem jabłkowym, sosem worcestershire, miodem i cukrem. Następnie dosypujemy sól, pieprz, curry oraz ostrą i słodką paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. WŁOCHY, A WŁAŚCIWIE SYCYLIA – ARANCINI, CZYLI TROCHĘ RYŻU W czasie wyprawy na wulkaniczną wyspę zajadałem się trzema rzeczami – arancini, brioche con gelato – czyli bułkami z lodami, oraz cannoli – to rurki smażone na głębokim tłuszczu nadziewane kremem. Na nasz tapasowy stół jednak trafi tylko arancini. To ryżowe kulki w panierce z nadzieniem. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone (z łososiem), con pollo (z kurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Jak zrobić arancini? Na ucięty kawałek folii nakładamy łyżkę stołową ugotowanego ryżu. Rozprowadzamy cienką warstwę na folii. Następnie nakładamy łyżkę farszu, starając się zachować proporcje: mało ryżu, dużo farszu. Dodajemy startą mozzarellę. Nakładamy kolejną porcję ryżu. Owijamy wszystko, tworząc kulkę. Ściskamy delikatnie, zmniejszając lekko objętość, uważając przy tym, by farsz nie wypłynął. Po uformowaniu delikatnie rozwijamy z folii i obtaczamy kolejno: jajkiem, mąką i tartą bułką. JAPONIA – SUSHI I SHIMI ORAZ TEMPURA Tu chyba nie musimy się rozwodzić. Stół wzbogacony japońskimi specjałami na pewno urozmaici walory smakowe uczty na haps. Tym bardziej że Japończycy dopuszczają jedzenie sushi rękami, które wcześniej obmywają ręczniczkiem oshibori. INDIE. ALOO GOBI To jedno z moich ulubionych dań wegetariańskich, które ma również tapasowy charakter. Jest połączeniem dwóch popularnych warzyw – kalafiora i ziemniaków. Warzywa doprawia się aromatycznymi przyprawami, które są charakterystyczne dla kuchni indyjskiej. Jest tu więc kurkuma, kumin, kolendra, pieprz cayenne, garam masala oraz imbir i czosnek. Przygotowanie to też niewielka filozofia, a na stół można podać w zgrabnej miseczce, z której będą sobie goście nabierać na swoje talerzyki. No to zabieramy się za gotowanie. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy i posiekany imbir oraz czosnek. Mieszamy z olejem. Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, a kalafior na różyczki. W mieszance przypraw obtaczamy warzywa i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie w naczyniu żaroodpornym wstawiamy na 200°C i pieczemy około 20 minut. Oryginalny sos wymaga specjalnego sosu z nerkowcem, ale można pójść na skróty i jest też oki. Na oliwie przesmażamy cebulę i pomidory oskórowane. Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy na gładki sos. Upieczone warzywa polewamy sosem i mieszamy. Myślę, że wakacyjne wypady w różne strony Polski i świat pozwolą Wam znaleźć inne przekąski, które będą pasować na tapasowy stół i zadowolą gusta Waszych gości. Smacznych poszukiwań. Może się nimi z nami podzielicie na naszych mediach społecznościowych. z

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz