SUKCES PO POZNAŃSKU 7-8/2025

| LIPIEC/SIERPIEŃ 2025 SMACZNEGO | 51 Inspektorzy doceniają elegancję sali, którą wypełniają antyki i polerowane srebra, co nadaje temu miejscu „staromodny charakter”. „Formalna i osobista obsługa dobrze pasuje do otoczenia, podobnie jak lista klasycznych, ale ambitnych dań” – podkreślono w przewodniku. 4. Fromażeria (Bib Gourmand) – „Jak sama nazwa wskazuje, miłośnicy sera będą w niebie w tym gościnnym i wyjątkowym miejscu” – to rekomendacja inspektorów Czerwonego Przewodnika. Lokal składa się z dwóch sal: po jednej stronie znajduje się eleganckie, gwarne małe bistro, a po drugiej stronie bar serowy. „Dania o bogatym smaku zapewniają świetny stosunek jakości do ceny Kościelnej (w dawnej Zagrodzie Bamberskiej). Drugą nowością jest NARE Sushi ze Skórzewa. Poznań to trzecie w Polsce miasto, które obok Warszawy i Krakowa zostało zrecenzowane w przewodniku. Stolica Wielkopolski po raz pierwszy trafiła do przewodnika w 2023 roku. W 2024 do zestawienia dołączył Gdańsk, a w tym roku premierowo również Wrocław. – Obecność marki Michelin w Poznaniu to dla nas ogromne wyróżnienie. Inspektorzy ponownie docenili wieloletnią, konsekwentną i ciężką pracę na polu gastronomii. Poznań od dawna kojarzony jest z doskonałą kuchnią na światowym poziomie, a rekomendacje Michelin są tego dobitnym potwierdzeniem – mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. DROGOWSKAZ DLA SMAKOSZY Przewodnik Michelin uważany jest za drogowskaz dla smakoszy i jedną z najważniejszych publikacji gastronomicznych na świecie. Miasta recenzowane w przewodniku zyskują popularność i rozpoznawalność. – Zeszłoroczna publikacja zauważalnie wpłynęła na wzrost liczby rezerwacji i zainteresowanie poznańską ofertą gastronomiczną. Również w tym roku spodziewamy się, że kulinaria będą jednym z głównych pretekstów przyjazdu do Poznania – dodaje Jan Mazurczak. PEŁNA LISTA POZNAŃSKICH RESTAURACJI, KTÓRE ZNALAZŁY SIĘ W POLSKIEJ EDYCJI PRZEWODNIKA MICHELIN 2025: 1. A nóż widelec – położona poza miastem, stworzona przez Agatę i Michała Kuterów, jest nowoczesną restauracją w niewielkiej eleganckiej przestrzeni. Lokal ma swobodną „atmosferę, a menu opiera się na nowoczesnych interpretacjach tradycyjnych polskich przepisów” – czytamy w przewodniku. Sezonowe produkty wpływają również na gotowanie, a podczas kolacji dostępne jest menu degustacyjne. Zwrócili uwagę także na napis na ścianie „Podążaj za tym, co Cię uszczęśliwia”. Michał z Agatą podążają cały czas tą drogą, sięgając po kolejne wyróżnienia i ciesząc się nieustannie uznaniem gości. To jeden z najbardziej ulubionych moich lokali w Poznaniu. 2. Cucina – usytuowana jest w budynkach dawnych koszar ułańskich. Cucina jest integralną częścią City Park Hotel. „Menu inspirowane kuchnią śródziemnomorską zaspokaja szeroki wachlarz gustów, od pizzy i makaronów po tatara wołowego i wykwintną pieczoną kaczkę” – piszą inspektorzy i dodają: „duża, widoczna ściana win jest wskaźnikiem poważnej listy, która zawiera kilka doskonałych roczników”. 3. Delicja – „Zjedz posiłek w cieniu jednego z najstarszych drzew w Wielkopolsce w małym ogrodzonym ogrodzie tej romantycznej restauracji” – tak zaczyna się recenzja. A nóż widelec Cucina Delicja

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz