SUKCES PO POZNAŃSKU 7-8/2025

| LIPIEC/SIERPIEŃ 2025 52 | SMACZNEGO i zazwyczaj zawierają ser w jakiejś formie, na przykład parmezan starty na doskonałym tatarze wołowym” – czytamy w przewodniku. 5. Marino Bistrot – lokal znajduje się w piwnicy. Wystrój to rustykalne odsłonięte cegły i proste wyposażenie. Nazwa pochodzi od szefa kuchni i właściciela Livio Marino, który chce poznaniakom pokazać autentyczność włoskich dań m.in. w wyborze domowych makaronów. „Zwróć uwagę na gnocchi, które mogą być podawane z pysznym połączeniem gorgonzoli, gruszki i orzechów włoskich. Na deser bardzo trudno oprzeć się tiramisu” – to polecajka inspektorów. 6. Muga (1 gwiazdka) – to lokal, który poznałem, jeszcze zanim powstał. Już przed jego otwarciem znałem cele, jakie sobie postawili szef kuchni Artur Skotarczyk i właściciele. Oni od początku wiedzieli, że chcą znaleźć się w przewodniku Michelina, mimo że jeszcze go w Polsce nie było. Już bankiet z okazji otwarcia tego lokalu był tego dowodem. Potem liczne wizyty na kolacjach, w wielu wypadkach także z Magdaleną Ossowską, która pracowała w Yosh – gwiazdkowej restauracji w Stuttgarcie – tylko umacniały moją wiarę, że Artur osiągnie swój cel. A recenzenci Michelina piszą: „Muga, która od wielu lat wyznacza wysokie standardy w poznańskiej scenie kulinarnej, to eleganckie miejsce z luksusowym, stonowanym wystrojem i klasycznie formalną obsługą, która odzwierciedla otoczenie. Francuska kuchnia pokazuje zarówno najwyższy poziom umiejętności, jak i mile widzianą powściągliwość. Wino również odgrywa dużą rolę: lista jest doskonała; sommelier Łukasz jest czarujący i hojny; a ich sklep z winami Casa de Vinos znajduje się tuż obok, jeśli chcesz coś kupić w drodze do domu”. 7. Nare Sushi Skórzewo – to lokal będący wyrazem filozofii krok po kroku i ambicji właścicielki i sushi chefa Moniki Kasprzak oraz wspierającego ją jej męża, znakomitego szefa kuchni, uczestnika Bocuse d’Or. Lokal znajduje się w parku biznesowym w Skórzewie pod Poznaniem. „Szefowa kuchni-właścicielka wykazuje wielką pasję w swojej pracy i uczyła się swojego rzemiosła od szanowanych mistrzów sushi” – zauważają inspektorzy. W menu znajdziemy: tradycyjne nigiri, sashimi i maki z bardziej kreatywnymi i międzynarodowymi akcentami, a także dania na ciepło – ramen. Znajdą tu też przyjemność miłośnicy sake, którego jest tu szeroki wybór. 8. NOOKS – to lokal znajdujący się na Wildzie w narożnej piwnicy. Mięso i owoce morza z grilla to podstawa menu, ciekawymi dodatkami od kimchi po sos marinara. „Przyrządzane w półotwartej kuchni, dania są treściwe i pełne smaku” – zapewniają recenzenci Michelina. 9. Papavero – to restauracja, która przez lata miała swoich gości, ale ponownie zyskała blask, kiedy przeszła remont i zmianę wizerunku. Znajduje się w centrum Poznania Fromażeria Marino Bistrot Muga NARE Sushi Skórzewo

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz