| LIPIEC/SIERPIEŃ 2025 SMACZNEGO | 53 CO ZNACZĄ WYRÓŻNIENIA W CZERWONYM PRZEWODNIKU Wyróżnienia Michelin dla restauracji oznaczają poziom jakości i kunsztu kulinarnego. System gwiazdkowy ocenia restauracje w skali od jednej do trzech gwiazdek, gdzie: jedna gwiazdka to bardzo dobra restauracja w swojej kategorii, dwie gwiazdki to wybitna kuchnia, warta specjalnej podróży, a trzy gwiazdki to kulinarne arcydzieło, warte podróży samej w sobie. Dodatkowo restauracje mogą otrzymać Bib Gourmand za doskonały stosunek jakości do ceny oraz Zieloną Gwiazdkę za zrównoważone praktyki. i serwuje dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej z zauważoną przez oceniających firmową pieczoną kaczką z czerwoną kapustą, a także domowe makarony i klasyczne desery: tiramisu i crème brûlée. 10. PASODOBRE Restaurant & Tapas Bar – i kto by pomyślał, że na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich może powstać taki lokal. Jeśli myślę o kuchni hiszpańskiej i tapasach, to tylko o tym miejscu. „Znajdziesz tu papryczki Padrón i patatas bravas, obok bardziej sycących dań głównych i wyboru pintxos. Mocne, satysfakcjonujące smaki są obecne w całym lokalu, a flan jest wspaniałym wcieleniem klasycznego deseru” – to ocena inspektorów. Tu także można zakupić smakołyki i wina hiszpańskie. 11. Port Sołacz – to lokal, który należy do Grupy Międzynarodowe Targi Poznańskie i ulokował się nad stawem w przepięknym i historycznym parku Sołackim. Budynek liczy sobie 110 lat, a serwują w nim „obszerne menu, które zaspokaja różne apetyty, oferując zupy, sałatki i pizze, a także bardziej treściwe dania, takie jak confit z kaczki – pokazujące umiejętności kucharzy” – to słowa recenzentów. 12. POSTO (Bib Gourmand) – restauracja znajduje się w budynkach gospodarstwa bamberskiego. „Kuchnia opiera się na francuskich klasykach, od pâté en croute po dekadencki czekoladowy ganache z kwaśnymi wiśniami gotowanymi w czerwonym winie” – piszą recenzenci. Dania są obfite, a ceny rozsądne, jak zaznaczają oceniający. 13. SPOT. (Bib Gourmand) – to kolejna restauracja zlokalizowana w ciekawym miejscu, bo w zabytkowym budynku elektrowni gminnej na Wildzie. Inspektorzy zwrócili uwagę na rosnące w ogrodzie winorośla chardonnay. Podkreślili wyjątkową kartę win – która promuje wszystko, co naturalne i biodynamiczne, w tym ponad 75 rodzimych win. „W menu znajdują się wędzone w domu składniki, takie jak pstrąg fiordowy i wspaniała, mięsista kaczka. Dodatkową zaletą gotowania są atrakcyjne ceny i duże porcje” – tak poleca lokal przewodnik. 14. The Time – przewodnik zauważa i podkreśla usytuowanie restauracji w odnowionej kamienicy i pisze: „menu jest bardziej rozbudowane i obejmuje ich wyróżniającego się marynowanego śledzia, który zapewnia oczekiwany smak i witalność. W ofercie są również naprawdę dobre wina”. 15. TU.REStAURANT (Bib Gourmand) – „Po imponującej, przeprowadzonej przez architekta przebudowie, ten zabytkowy budynek wojskowy może się teraz pochwalić antresolą, ścianą winiarską i barem koktajlowym ze wspólnym stołem. Wszystko to składa się na stylową i pełną charakteru restaurację” – opisują to miejsce inspektorzy. Polecają także nowoczesne europejskie menu, w tym małe talerze, duże dania do dzielenia się, a wszystko w dobrej cenie. I jeszcze sosy, o których piszą: „są prawdziwą siłą kuchni, czy to madera, czy jus z przegrzebkami, czy wspaniały velouté z kurczakiem z dodatkiem trufli”. 16. Zen On – to kolejny lokal i kucharz, którego cenię – Dominik Narloch. Szczerze cieszę się, że kolejny raz jest w Przewodniku Michelina. Co piszą inspektorzy: „Łatwo zrozumieć, dlaczego ta restauracja stylizowana na japońską izakaya jest jednym z najgorętszych punktów miasta. Prosta, świeża i zabawna, szczyci się jasnym wystrojem i tętniącą życiem atmosferą, która rozbrzmiewa w dwupoziomowej jadalni”. Zauważają, że w menu można znaleźć przysmaki od dim sum i bułeczek bao po codziennie przygotowywane makarony udon i ramen robione z mąki dostarczanej z Japonii”. Zwracają również uwagę na imponującą karte sake. z Nooks Papavero
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz